Přihlásit

Kupujte jen zvěřinu, která prošla veterinárním vyšetřením (ČRo - sever.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zvěřina není běžnou součástí našeho jídelníčku. Je to škoda, protože biologická hodnota masa ze zvěřiny je vysoká a gurmánské potěšení z ní veliké. Zvěřina se má jíst především čerstvá, při pomalém zmrazování v běžných mrazničkách totiž dochází k vytváření velkých krystalů ledu, které poškozují buňky masa. Z těch pak po rozmražení vytéká buněčná šťáva a tím se snižuje biologická hodnota potraviny

Kde zvěřinu koupit?
Pokud nemáte známého myslivce, máte několik možností. Vybírat můžete ve specializovaných  obchodech. Výhodou je, že zvěřina, kterou obchody nabízejí, už bývá  naporcovaná v balíčcích a její zdravotní nezávadnost zaručují veterinární vyšetření. Druhou možností je koupě zvěřiny přímo od uživatele honitby, přesněji řečeno koupě ulovené zvěře po jednotlivých kusech. Zdravotní nezávadnost v tomto případě prověřuje takzvaná proškolená osoba.
"Není to veterinář, ale poučený laik, který absolvoval veterinární školení," vysvětluje MVDr. Petr Pilous. "Je-li ulovené maso v pořádku, opatří ho lístečkem, na kterém uvede zákonem stanovené údaje – například původ zvěře a datum odstřelu. Takto nakoupená zvěřina musí být spotřebována přímo v rodině kupujícího, nesmí se dostat dále do oběhu a kvůli vyloučení přenosu nákaz musí být tepelně ošetřena."
Zvěřinové maso může pocházet jak z volně žijících zvířat, tak také z chovů. Chuťový požitek z masa je stejný v obou případech, ale maso divokých zvířat je biologicky hodnotnější. Je to proto, že jejich strava je hodně pestrá, zatímco strava zvířat chovaných na farmách se skládá hlavně z toho, co jim farmář poskytne. I z tohoto důvodu musí být maso chované zvěře při prodeji označeno jako "maso faremně chovaných zvířat".

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.