Přihlásit

Výjezdy z Plzně na venkov ohlídají pachové ohradníky (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Plzeňsko
Aby lesní zvěř nevbíhala pod kola aut, zbytečně nehynula a také řidiči tudy mohli bez obav projíždět, lemuje okolí silnice mezi Plzní-­Bílou Horou a Zručí-Sencem asi dva týdny stará novinka. Jde o takzvaný pachový ohradník, dřevěné kůly se zapáchajícími pěnovými čepicemi, které mají zvěř od silnice odhánět. Na opačné straně silnice kůly nejsou, ale páchnoucí pěna je nastříkaná na stromech.
Podobně chráněné mají být v blízké době další silnice na okrajích Plzně, kde nebezpečí střetu se zvěří hrozí.
Už od dubna 2012 funguje pachový ohradník u obchvatu Třemošné, kde kůly osadili myslivci ze sdružení Třemošná-Krkavec. Jeho účinek si pochvalovali i přesto, že se museli potýkat se zloději, kteří kůly kradli. Jinde na Plzeňsku tehdy takový ohradník nebyl.
Mezi Zruč a Bílou Horu ale kůly osadila Správa veřejného statku města Plzně (SVS MP). „Pachové ohradníky rozmístíme na všech výjezdech z města včetně těch nejfrekventovanějších ve směru na Prahu nebo Domažlice. Někde už jsou, někde je teprve připravujeme. Zajišťujeme to vlastními silami nebo ve spolupráci s jednotlivými mysliveckými sdruženími,” uvedl vedoucí Úseku lesů zeleně a vodního hospodářství SVS MP Richard Havelka s tím, že na pachové ohradníky přispělo město dotací. Silnice vedoucí do Zruče je na hranici městského revíru a revíru Mysliveckého sdružení Zruč-Druztová. Jeho členové vědí o srážkách se zvěří své. „Nejčastěji je to srnčí zvěř, ale také divočáci. Ani jsme nevěděli, kdo ohradník udělal, ale je to dobrý nápad. Budeme sledovat, jestli účinkuje. Za dobu, co tam stojí, ale žádné auto zvěř nesrazilo,” konstatoval hospodář sdružení Michal Čermák.V Plzeňském kraji počet lesní zvěře sražené automobily stále stoupá (vloni v listopadu jich bylo 90, o 30 více než v roce 2014).
Když řidič zvěř srazí, měl by v nejideálnějším případě kontaktovat mysliveckého hospodáře. Pokud ho nezná, tak alespoň policii, která by kontakty na myslivecká sdružení mít měla.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.