Přihlásit

Mysliveckým sdružením chybějí mladí členové (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zuzana NEUVIRTOVÁ, moderátorka

Na jižní Moravě rapidně ubývá myslivců, jejich základna navíc stárne. Průměrný věk se pohybuje okolo 60 let. Myslivecká sdružení proto organizují kroužky, kde si svoje nástupce vychovávají. Ten s nejdelší historií mají na základní škole v Lysicích na Blanensku.

 

Barbora LUKŠOVÁ, redaktorka

Věk 63 let, členem mysliveckého spolku je 48 let, Arnošt Smétka z Drnovic na Blanensku je příkladem typického jihomoravského myslivce.

 

Arnošt SMÉTKA, myslivec

V mládí to byl hlavně lov a potom postupem času to bylo spíš takový pozorování přírody, bych řekl, a tohle si myslím, že u těch starších myslivců je u všech, že spíš než ten lov je to spíš to pozorování přírody.

 

Barbora LUKŠOVÁ, redaktorka

Časově i finančně náročný koníček. Mladší to k myslivosti netáhne, a tak členská základna stárne. Na nové členy tak myslivecké spolky cílí už na základních školách.

 

Arnošt SMÉTKA, myslivec

Přejdem to a půjdeme takhle pomalu a půjdeme mezi ty břízky, jo?

 

Barbora LUKŠOVÁ, redaktorka

Třeba v Lysicích funguje myslivecký kroužek už víc než 50 let. V současnosti má celkem 60 členů. V předchozích letech ale i tady museli bojovat se nezájmem dětí. Někdy jich ve skupině neměli ani 10. Kdo z vás by chtěl být všechno myslivcem v budoucnu?

 

osoba

Já něco podobnýho.

 

Arnošt SMÉTKA, myslivec

Určitě to není cílem naším, abysme vychovávali jenom samý myslivce, ale myslím si, že ty, ty počty těch dětí, který třeba jsou na lesnických školách, na středních, na vysokých, docela dost velký procento těch dětí to nějak využije ty znalosti.

 

osoba

To je shoz, daněk evropský, lopatkáč.

 

Arnošt SMÉTKA, myslivec

Lopatkáč, ano, správně.

 

osoba

A tohle je shoz daněk evropský lopatáč.

 

Arnošt SMÉTKA, myslivec

Lopatáč.

 

Jaroslav SVOBODA, člen, Blanenský myslivecký spolek

Ta zelená krev, s ní se asi musí taky člověk rodit, a to je otázka, aby ta společnost třeba dala šanci, aby se to projevilo u těch mladých.

 

Arnošt SMÉTKA, myslivec

Tohle je z mladýho losa, tenhle teda zrovna je přivezenej z Norska.

 

Barbora LUKŠOVÁ, redaktorka

Za posledních 25 let ztratila Českomoravská myslivecká jednota téměř polovinu členů, do budoucna by ji tak mohly rozšířit právě děti z lysického mysliveckého kroužku.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.