Přihlásit

Jelen, muflon, kanec. Guláš Fest patřil zvěřině (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brno
V autě mám hasicí přístroj. Kdyby něco, zaběhnu pro něj, říká s úsměvem muž vedle stojícímu kamarádovi. Ten škrtá sirkou a sklání se nad kotlem, pod nímž je naskládaný papír a třísky ze dřeva. Kuchař Roman Vyskočil s přáteli se stejně jako dalších sedm týmů pouští do sobotní soutěže Guláš Fest o nejlepší guláš u tenisových kurtů v brněnském parku Lužánky.

            Na kulinářské umění amatérských i profesionálních kuchařů se přišlo podívat přes pět set lidí. „Nesnídala jsem ani neobědvala. Šetřím si místo na všech osm ochutnávek,” povídá Martina Kubátková, která při vstupu podobně jako ostatní platí osmdesát korun za degustační misku se lžičkou. Za jednu porci poté dává přímo kuchařům dalších třicet korun.

            Ohně pod kotli už plápolají a na řadu přichází sádlo. „Máme ho vyškvařené z kance. Děláme totiž guláš z hovězího a právě kančího masa. Kromě koření tam přidáváme i červené víno. Nic jiného než první místo nebereme,” usmívá se Vyskočil.

 

Festival misek

 

Sádlo míchá obrovskou vařečkou, která mu sahá do půli těla. Poté do kotle přihazuje maso a ingredience. „Počítám, že nasytíme přes tři sta lidí,” je přesvědčený Vyskočil.

            Asi za dvě hodiny týmy hlásí hotovo. Lidé s miskami se postupně přesouvají od jednoho stánku ke druhému. „Voní to nádherně. Můžete mi přidat trošku masa? To já ráda,” prosí malá dívka kuchaře. Ten se nenechá dlouho přemlouvat a přidává jí o několik kusů navíc. „Utři si pusu,” nabádá matka svoji dceru, která má téměř celý obličej červený od guláše.

            Od ochutnávání utekla víc než hodina a stánek s kančí pochoutkou hlásí, že nasytí poslední dva zájemce. Amatérští kuchaři prodali 150 porcí. „Už bohužel nemáme. Lidé nás vyjedli, takže kančíme,” odmítá vymyšlenou přesmyčkou mladíka s miskou kuchař Lubomír Uličník.

            Zájemce se přesouvá hned k vedlejšímu stánku, kde sídlí myslivci. Ti podle očekávání zvolili guláš ze zvěřiny. „Je v něm maso z jelena, muflona a divočáka. Základem výborného guláše je zvěř ulovená týden před vařením. Dva dny totiž musí ležet v kůži,” vysvětluje hlavní kuchař skupiny Vladimír Moráň.

            Zároveň dodává, že do jídla přidávají tajné koření, které si v lese sami sbírají. „To je pak ten pravý lovecký guláš,” tvrdí Moráň.

            Všichni lidé při vstupu dostali lístek, který poté předají týmu s nejlepším gulášem. „Uvařil jsem už kde co. Myslím si, že jsem hodně dobrý kuchař, ale vy jste mě, chlapi, s touto lahůdkou strčili do kapsy. Manželky na vás musejí být pyšné,” povídá starší muž a předává myslivcům svůj papírek. V krabici jich už mají víc než třicet.

            Do soutěže se s týmem přihlásil i pořadatel Jakub Sobotka. „Pustili jsme se do maďarského guláše. Je v něm hovězí kližka, brambory a zelenina. Naopak chybí mouka a jakékoli dochucovadlo. Dáváme jen bylinky,” vysvětluje Sobotka. Je přesvědčený, že lidé si na akci mají z čeho vybírat. „Kuchaři uvařili třeba fazolový, jelení, daňčí i kančí guláš. Snad jediný, který tady chybí, je bramborový,” vypráví Sobotka, zatímco naběračkou nalévá další porci.

 

Příloha? Pivo

 

K oblíbené pochoutce návštěvníci přikusují chleba nebo rohlíky. „Nesmí chybět pivo, aby se to dobře spláchlo,” usmívá se slečna, která v ruce drží malý kelímek. Právě na tento nápoj stojí lidé dlouhé fronty. „Dneska jsem se ještě nezastavil. Ale ke guláši pivo neodmyslitelně patří. Vždyť jsme přece národ pivařů,” povídá výčepní.

            Blíží se třetí hodina, která je předurčená vyhlašování výherců tomboly. „Kosmetický balíček vyhrává číslo sedmnáct. Pro další cenu si přijde číslo 237. Je zajímavé, že balíčky s přípravky na péči o pleť vyhrávají jen muži,” vtipkuje do mikrofonu moderátor, který má tombolu na starost. O chvíli později jsou ceny rozdané. „Zase nic, máme štěstí v lásce. Holt mě budeš mít na krku navždy,” otáčí se s úsměvem na svého přítele mladá žena.

            Na řadu přichází vyhlášení nejlepší lahůdky dne. „Jednoznačné první místo patří týmu myslivců, kteří připravili nezapomenutelný guláš ze zvěřiny. Tak jim zatleskáme,” vybízí moderátor návštěvníky. Potlesk utichá s výstupem vítězného týmu na pódium. „Jsme dojatí. Moc to pro nás znamená,” děkuje za tým kuchař Moráň.

Video a fotogalerie na www.rovnost.cz

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.