Přihlásit

Vyřezáváním do parohů se zapsal do české knihy rekordů (Pelhřimovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Miroslav Třmínek se vyřezáváním do parohů zabývá více jak patnáct let. Zhotovil více než 1300 výrobků, přičemž využil 97 motivů zvířat a zvěře

Pelhřimov
Miroslav Třmínek z Mariánských Lázní bude zapsán do České knihy rekordů. Za svůj život totiž zhotovil více než 1300 výrobků, které vyřezal nejen z paroží.

„Toto je obor, který nedělá jediný člověk v České republice. Ale je to tak, že my jsme, a to je právě ten důvod zápisu do české knihy rekordů, napočítali celkem 97 motivů zvířat a zvěře, které pan Třmínek z parohů, kostí a podobných materiálů vyřezal,“ vysvětlil na úvod prezident agentury Dobrý den, Miroslav Marek.
K řezbě do parohů se rekordman dostal skrze lásku k myslivosti. „Dělám to zhruba patnáct let, z toho posledních třináct let intenzivně. Vždycky mě bavila výtvarná výchova. Začínal jsem se dřevem, například vyřezáváním různých figurek. Na základní škole jsem měl našlápnuto na uměleckou a řezbářskou školu, ale zvítězila u mě myslivost, takže jsem se chtěl dostat spíše na tu tesařinu. Nakonec jsem se stal dřevařským technikem,“ nastínil své začátky Třmínek. Výrobky z jeho dílny se těší zájemci v devatenácti státech světa, od USA, Kanadu, Grónsko, Evropu až po jižní Afriku.
„Patří mezi ně i VIP osobnosti, jako je paní Lívie Klausová, manželky prezidentů Slovenska, Chorvatska a Srbska, prezident a ministr Tádžikistánu, herečka Klára Jandová, herec Václav Vydra, akademický malíř Václav Nasvětil a další, pochlubil se Třmínek.
Ten také předvedl techniku, pomocí které výrobky zhotovuje. Použil k tomu speciální vrtačku, na kterou lze nasazovat frézky různých velikostí. „Kdyby někdo potřeboval přibrousit zuby, tak to můžeme udělat,“ řekl klidným hlasem Třmínek. Hned poté převyprávěl zajímavou historku: „Jednou o vánocích se stalo, že ženě vypadla plomba a na zubu měla ostrou hranu a v tu dobu nebyla pohotovost, tak jsem jí řekl, že to zkusím a ono to šlo.“
Podle něj se dá menší výrobek, jako je přívěsek na klíče, vyřezat zhruba za dvě až tři hodiny, ten větší průměrně za osm až deset hodin.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.