Přihlásit

Právník radí čtěnářům deníku (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dotaz čtenáře Josefa M. z Nepomucka:
Dobrý den, naše myslivecké sdružení je neustále zavalováno žádostmi, ale někdy i žalobami, na náhradu škody způsobenou zvěří. Musíme vše k žádosti hned uhradit?

Odpovídá mgr. Jiří Fiala z advokátní kanceláře Svejkovský, Kabelková a spol. (www.aksvejkovsky.cz):
Váš myslivecký spolek není v žádném případě povinen bez dalšího uhradit všechny nároky na náhradu škody, jež na něm byly uplatněny. Co se týče nároku na náhradu škody, způsob jeho uplatňování a jednání o něm upravuje zákon o myslivosti. Poškozený, tedy vlastník či nájemce honebního pozemku, je povinen nárok na náhradu škody způsobené zvěří na zemědělských pozemcích, polních plodinách a zemědělských porostech uplatnit na uživateli honitby (typicky mysliveckém spolku) do 20 dnů ode dne, kdy škoda vznikla, jinak tento nárok ze zákona zaniká. Poškozený má také povinnost vyčíslit uživateli honitby výši vzniklé škody. Od uplatnění nároku na náhradu škody počíná ze zákona běžet 60 denní lhůta, ve které by se měli poškozený s uživatelem honitby dohodnout. Lze doporučit, aby došlo k co nejvčasnějšímu společnému ohledání poškozených míst, jež je nezřídka jedinou možností, jak se uživatel honitby může s oprávněností nároku na náhradu škody seznámit. Oběma stranami by mělo být usilováno o uzavření dohody o náhradě škody, díky níž by se předešlo soudnímu sporu. Zákon o myslivosti ostatně řešení záležitosti formou dohody upřednostňuje. Není-­li mezi stranami uzavřena dohoda či nárokovaná náhrada škody nebyla uživatelem honitby uhrazena, počíná po uplynutí výše uvedené 60 denní lhůty poškozenému plynout tříměsíční lhůta na podání žaloby soudu. Jejím marným uplynutím nárok poškozeného zaniká.

Vašemu mysliveckému spolku lze v obecné rovině doporučit, aby se vždy snažil s poškozeným o náhradě škody jednat. Pokud poškozený jakákoliv jednání o náhradě škody odmítne, pak, za předpokladu, že oprávněnost nároku na náhradu škody nebyla dostatečně prokázána, vašemu mysliveckému spolku nezbývá, než nárok odmítnout.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.