Přihlásit

Psy loveckých plemen čekal jarní svod (Chebský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Královské Poříčí
Mladí psi loveckých plemen si dali v sobotu dostaveníčko na statku Bernard v Královském Poříčí na Sokolovsku. Čekal je zde takzvaný jarní svod, kdy ve společnosti ostatních psů dostávají hodnocení týkající se jejich vzhledu, vzrůstu i pohybu. Pro samotné chovatele je to vždy velká událost; od zkušeného rozhodčího se totiž dozvědí, jak se jejich pes vyvíjí a jestli se u něj neprojevují dědičné genetické vady.

            Absolvování jarního svodu je podmínkou pro účast psa na loveckých zkouškách. Nejen pro mladé ohaře nebo slídiče to navíc bývá první příležitost, jak se dostat do většího kolektivu loveckých psů. „Přihlášení psi postupně předstupují před hodnotitele, který posuzuje jejich výšku, stavbu těla nebo si všímá, jak kvalitní mají chrup a srst,” přiblížil průběh jarního svodu psů Miloslav Tušek, předseda kulturní komise Okresního mysliveckého spolku Sokolov.

            Vedle jarního svodu se lidé mohli přijít podívat i na okresní přehlídku trofejí zvěře, ulovené za rok 2014 a též na výstavu fotografií Václava Suchého a Svatopluka Šedivého, jejichž práce zachycují divokou zvěř ve volné přírodě, oborách nebo na farmách. Oba pánové jsou členy Klubu fotografů přírody při Českomoravské myslivecké jednotě. Svými snímky se zúčastňují řady soutěží včetně známé fotosoutěže Zlatý jelen Slávy Štochla.

            „Myslím si, že málokteré fotografie tak přesně vystihují atmosféru jako tyto. K pořízení podobných fotografií museli mít autoři velikou dávku trpělivosti,” řekl jeden z návštěvníků sobotní akce na statku.

            Trpělivost autoři výstavy zřejmě mají a hodiny strávené na posedech či toulkách lesem shrnuli do několika desítek fotografií, které návštěvníky okouzlily svou jedinečnou atmosférou. Na přehlídku trofejí se do Královského Poříčí sjíždějí lidé z celého Karlovarského kraje. Pro přátele myslivosti je to vždy velká událost, na kterou se patřičně připravují. Také letos si dali záležet, aby návštěvníky akce zaujala.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.