Přihlásit

Chatu si myslivci postavili. Teď ji musejí koupit (Region Opavsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

KRAVAŘE
Je to absurdní? Bezesporu. V osmdesátých letech byla v rámci investičních akcí vystavěna mysliveckým sdružením chata mezi Kravařemi a Novým Dvorem. Protože se však jednalo o státní pozemek a byl vydán nový zákon, musejí si teď myslivci pozemek, potažmo tedy vlastní chatu, koupit.

Chata byla vybudována pro potřeby schůzek myslivců a také ke skladování krmiva pro zvěř. V rámci hospodářské smlouvy byly pozemky za účelem výstavby předány státem do trvalého užívání mysliveckého spolku. Postupně začala budova sloužit i školám, školkám a dalším organizacím. Vše změnily dva zákony z roku 2000 a 2007, v rámci nichž bylo trvalé užívání změněno pouze na výpůjčku pozemků, a to jen do konce roku 2014. Myslivecká společnost Opavice Kravaře začala ihned po roce 2000 jednat s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových a požadovala bezplatný převod pozemku na sebe. Nikam to ale nevedlo, a do hry tak vstoupilo i město. Na konci roku 2013 požádali zástupci radnice o bezúplatný převod na město a podpořilo tuto žádost doložením tzv. projektu veřejného zájmu, čili deklarovalo využívání chaty příspěvkovými organizacemi a spolky v Kravařích. Následně ovšem úřad uvedl, že žádost zaeviduje, ale nelze o ní jednat až do konce výpůjčky pozemku na konci roku 2014. A i poté, že je možné o záležitosti jednat pouze v případě, že bude skutečně prokázán veřejný zájem. „Neznámou pro nás bylo, co to je onen veřejný zájem z pohledu Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Úřad nám to i přes veškeré naše intervence nesdělil,” uvádí kravařský místostarosta Petr Muczka s tím, že veškeré dostupné informace sdělilo vedení města na zastupitelstvu. Od počátku letošního roku se pak zástupci radnice snažili dosáhnout bezplatného převodu pozemku na město. Jenže po sérii schůzek se dozvěděli, že v celém kraji se takto podařilo převést jen několik objektů, a to na vysoce humanitární cíle. Bylo zřejmé, že poslední možností je, aby myslivci pozemek odkoupili.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.