Přihlásit

Jelení zvěř v Chřibech je zdecimována (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

1042 trofeje spárkaté zvěře, lišek a jezevců vloni ulovených na Hradišťsku a Brodsku bude v sobotu a v neděli k vidění na chovatelské přehlídce, která se uskuteční ve společenském a kulturním centru ve Starém Městě.
Výstavě předcházelo hodnocení trofejí devatenáctičlennou komisí odborníků, jejímž členem byl i Libor Beníček, předseda myslivecké komise Okresního mysliveckého spolku Českomoravské myslivecké jednoty (OMS ČMMJ) Uherské Hradiště. Slováckému deníku poskytl exkluzivní rozhovor.

* Co všechno ukážete ve Starém Městě myslivcům i široké veřejnosti?
Bude to jednak přehlídka trofejí ulovené spárkaté zvěře, jezevců a lišek, ale také výstava dětských kreseb žáků základní školy a výstava fotografií. Chybět nebudou ani stánky drobných prodejců a občerstvení, o něž se postará myslivecké sdružení Lípa Staré Město, které je spolupořadatelem přehlídky.

* Kolik bude na přehlídce trofejí s hodnotou zlatých medailí? Od kterých druhů zvěře?
Bude tam jedna zlatá trofej daňka, osm muflonů, tři trofeje srnčí, čtyři lebky lišky a dvě lebky jezevce. Celkem bude na přehlídce 56 medailových trofejí.

* Kolik zvěře ulovili myslivci v regionu?
Vloni to bylo 161 kusů jelení zvěře, což je nejméně od roku 1999. Rekordní počet byl naopak zvěře daňčí (458 kusů) i černé zvěře (2415). Mufloní zvěře myslivci ulovili 118 kusů, tedy stejně jako v roce 2013, srnčí zvěře pak 2160 kusů. Při honech skončilo na výřadu také 1982 zajíců, což je o 267 kusů více než v přechozím roce. Nárůst jsme zaznamenali i u bažantů, kterých bylo 2741. O292 kusů více bylo uloveno také divokých kachen (celkem 1629). Lišek ulovili myslivci 945 kusů, tedy o 181 více než v roce 2013.

* Proč je v okrese tak málo trofejových jelenů?
Je to malou výměrou honiteb a neúměrným tlakem hlavně ze strany Lesů České republiky na lov. V Chřibech jsou stavy jelení zvěře na minimu a prakticky je zde jelení zvěř zdecimována. V oblasti Bílých Karpat dochází k jejímu nárůstu, a to hlavně migrací ze sousedního Slovenska.

* Kolik trofejí bude vystaveno na přehlídce z uhynulých kusů zvěře v honitbách?
Jedna trofej jelení, sedm daňčích, dvě mufloní a 56 srnčích. Jen pro zajímavost, celkem bylo uhynulé srnčí zvěře 324 kusů. Úhyn u všech druhů zvěře je asi z osmdesáti procent po srážce s motorovým vozidlem. To je opravdu varující číslo.

* Kdy se mohou lidé přijít na přehlídku podívat?
Slavnostní zahájení je v sobotu v 9.30 hodin. Výstavní prostory budou otevřeny pro veřejnost už od osmi do 19 hodin, v neděli od osmi do 13 hodin.

 

ULOVENÁ ZVĚŘ VE SPRÁVNÍM OBVODU UHERSKÝ BROD A UHERSKÉ HRADIŠTĚ:

Jelení zvěř 161 ks
Daňčí zvěř 458 ks
Mufloní zvěř 118 ks
Srnčí zvěř 2160 ks
Černá zvěř 2415 ks
Zajíci 1982 ks
Bažanti 2741 ks
Divoké kachny 1629 ks
Lišky 945 ks

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.