Přihlásit

Na komíně elektrárny se zabydlel pár vzácných sokolů (Chebský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na komíně Elektrárny Tisová se před několika dny zabydlel pár sokolů stěhovavých. Pro své hnízdění si vybral jednu z budek, kterou v rámci snahy o záchranu vzácného ptactva nechalo vedení elektrárny nainstalovat loni na podzim. Jedná se o vzácný jev, jelikož v České republice ročně zahnízdí na lidských stavbách jen asi deset párů sokolů. Deník o tom informovala Michaela Jirovcová, mluvčí Skupiny ČEZ pro západní Čechy.

            „Vedení elektrárny se z úspěchu raduje společně s odborníky. Speciální budky pro sokola stěhovavého nainstalovali na komíny Tisové loni na podzim a již nyní na tom jižním hnízdí dvojice ptáků. Sokol stěhovavý je přitom velmi vzácný ptačí druh, v loňském roce na českém území hnízdilo 77 párů, z toho pouze sedm na lidských stavbách,” říká Jirovcová.

            Ornitolog Václav Beran, který ve snaze vytvořit sokolům vhodný prostor k početí mláďat se Skupinou ČEZ dlouhodobě spolupracuje, před několika dny s potěšením sledoval průběh prvního jarního úspěchu v Tisové. „Podařilo se mi zastihnout celý pár. Samec odletěl na lov a podařilo se mu chytit špačka. Po jeho příletu s kořistí se společně se samicí přesunuli na jižní komín, kde samice zalezla do budky, a samec žral kořist. Vše tedy nasvědčuje tomu, že se v Tisové letos dočkáme mladých sokolů,” shrnul Václav Beran průběh svého pozorování.

Podle jeho slov právě oblasti v nižších polohách, ke kterým okolí Elektrárny Tisová patří, nabízí sokolům, již loví převážně holuby či další drobné ptactvo, poměrně bohaté možnosti obživy. „Těšit se tak prý můžeme na tři až čtyři sokolí mláďata,” řekl Petr Kreissl, ředitel Elektrárny Tisová.

            Ještě ve čtyřicátých letech minulého století byla populace sokolů na našem území silná, následně však zejména kvůli plošnému používání DDT došlo k prudkému úbytku jedinců. Od té doby je sokol stěhovavý velmi vzácným živočišným druhem a typickým symbolem ohrožené přírody. „Záchrana vzácných zvířecích druhů nám rozhodně není lhostejná. Speciální budky pro sokola stěhovavého jsou naší chloubou a moc nás těší, že naše spolupráce s ornitology již sklízí první krásné úspěchy,” dodal Petr Kreissl.

            Dobrá zpráva z Tisové je tak součástí příznivého trendu opětovného nárůstu populace sokolů stěhovavých, který se v České republice díky programům na jeho aktivní podporu objevuje od konce 80. let minulého století. Skupina ČEZ se snaží o systematickou a dlouhodobou integraci do záchranných programů pod vedením odborníků, Elektrárna Tisová se totiž připojila k dalším čtyřem elektrárnám Skupiny ČEZ s nainstalovanými budkami pro vzácné ptactvo. A letos k nim přibydou ještě elektrárny v Ledvicích a Trmicích.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.