Přihlásit

Holky rozstřílely kluky na padrť (Jičínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Celostátního přeboru v kulovém čtyřboji a střelbě ze vzduchovky se zúčastnila padesátka soutěžících

Valdice
Na střelnici pod Zebínem v sobotu pěkně hřmělo. Třiapadesát střelců z celé republiky se tu sešlo při celostátním přeboru mládeže v malorážce a zároveň při vloženém závodu ze vzduchovky O pohár ředitele firmy Ronal.
Soutěže pořádá Českomoravská myslivecká jednota a Okresní myslivecký spolek Jičín s pověřením Českomoravské myslivecké jednoty Praha (ČMMJ).
V Poháru mládeže ČMMJ (11 – 15 let) v loveckém čtyřboji s malorážkou střílelo 24 dorostenců na terče lišky, srnce, kamzíka a kňoura. V kategorii juniorů závodilo 10 střelců ve věku od 16 do 20 let. V soutěži o Pohár ředitele firmy Ronal se předvedlo 19 kluků a děvčat do deseti let.
„Vítám vás na celostátním přeboru. Máme rekord třiapadesát účastníků, což nás moc těší,” přivítal soutěžící i jejich doprovod hlavní rozhodčí Josef Kraus. Vysvětlil podmínky klání, důraz kladl na bezpečnost a pohyb návštěvníků v areálu střelnice.
Ve střelbě ze vzduchovky zápolily děti do deseti let. Absolutní vítězkou se stala Klára Ticháčková se ziskem 400 bodů z 400 možných. V rozstřelu pak získala 59 z 60 možných bodů.
Nejobsazenější byla dorostenecká kategorie. Tady se stala absolutní vítězkou Adéla Smolíková s 346 body (v prvém rozstřelu 98, v druhém získala 49 z možných padesáti). Také juniorské zlato patřilo dívkám. Vyhrála Kateřina Černá s 391 body.

Holky rozstřílely kluky na padrť
Celostátního přeboru v kulovém čtyřboji a střelbě ze vzduchovky se zúčastnila padesátka soutěžících.
„Liška se střílí v leže, srnec s pevnou tyčí, kamzík s volnou tyčí a kňour z volné ruky. Je to imitace toho, kdy myslivec šoulá lesem, polem, přírodou a tyč má na opěru zbraně, aby došlo k humánnímu usmrcení zvěře,” vysvětluje Josef Kraus.
„Je mi pět, střílet mě naučil taťka, chtěl bych být myslivcem a jednou už jsem byl s taťkou, když střílel divokou kačku. Musel na ni dát čtyři rány,” vypráví zaujatě úspěšný pětiletý střelec Adam Hansko, jeden z nejmladších účastníků. Jako správný nimrod byl celý v zeleném a nechyběl mu ani myslivecký klobouk.
„Byl to suprový pocit, skvělé,” dělil se o své pocity po střelbě čtrnáctiletý Matyáš Šeps z Libštátu, který začal se střelbou před půl rokem. Do kroužku chodí s kamarády.

Jak se stát dobrým střelcem, kde trénovat, k tomu je prý v prvé řadě potřebná pomoc dospělých. „Potřebujeme lidi, kteří se budou dětem věnovat, což je v dnešní uspěchané době docela velký problém. Děti se musí přihlásit do střeleckého kroužku, přijít případně na střelnici do Jičína a pak už záleží na tom, jak se jim budou trenéři věnovat. Závodů máme dost, jsou tak čtyři do roka,” radí Josef Kraus těm, kteří by se chtěli naučit se zbraní správně zacházet a dobře střílet. Závodníci využívají ke střelbě většinou svých zbraní. Střelnice pod Zebínem je pro ně otevřena každou středu. Zájemci se mohou přihlásit na čísle 777 608 534.
„Chtěl bych všem poděkovat, zejména nadšencům jako jsou Tonda Pravý, Mirek Pecháčku a všem rodičům, kteří se dětem věnují a vedou je k této činnosti,” uvedl Kraus při zahajovacím ceremoniálu.
Střelnici pod Zebínem využívají i členové Vězeňské služby, Policie ČR a městské policie. Hojně je navštěvována i myslivci, navíc se tu pořádá ročně osm závodů.


Výsledky
Střelba vzduchovka: absolutní vítězka Klára Ticháčková (400), II. místo Karolína Pechánková (395), III. Diana Slámová (385). V žácích zvítězil Daniel Jína (400), II. Tomáš Nosek (398), III. Adam Hansko (395).
Dorostenci a dorostenky malorážka: Absolutní vítězka: Adéla Smolíková (346), II. Anna Minarčíková (342), III. Adéla Zrůstová (335). Dorostenci: Bohumil Vobr (346, nástřel 98 a 48), Radek Pokorný (340), III. Martin Stříbrný (337). Juniorky: absolutní vítězka Kateřina Černá (391), II. Kristýna Pulcová (302), III. Petra Bucharová (255). Junioři: Jan Vedral (353), Marek Hejduk (336) a Martin Jína (278).

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.