Přihlásit

Zajíc na smetaně? Za luxus se platí (Metro)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Divoký ušák je na vymření. Kosí ho predátoři i zemědělci.

 

Pročítáním jídelního lístku myslivecké restaurace na Konopišti zjistíte, že bezkonkurenčně nejdražší položkou v nabídce zvěřiny je „obyčejný” zajíc. Za ušáka na smetaně dáte skoro tři stovky. Jenže ani dostatek peněz na kontě nemusí být výhrou. Restaurací, které by zajíce nabízely, je jako šafránu. Jde prostě o velmi nedostatkové zboží.

            Kde si v restauraci v Česku dopřát zajíce, s tím by neporadil ani takový gurmán jako Pavel Maurer. „Je to unikátní záležitost. Když někdo uvidí zajíce na jídelním lístku, tak ať si ho určitě dá, ale zároveň se také zajímá, odkud zajíc je,” radí Maurer.

Proč je zajíců, před mnoha lety tak hojně rozšířeného druhu u nás, teď tak málo? „Mají jednu špatnou vlastnost. Je to teritoriální zvíře a pobývá tam, kde se narodí. A když mu tam vymýtíme potravu, zemře hlady,” vysvětluje myslivec Stanislav Hlaváč.

            Na vině je řepka a kukuřice, tedy plodiny, do jejichž pěstění se zemědělci houfně pustili. Jednak jimi vytlačili plodiny, které ušákům šmakovaly, řepka ani neposkytuje mladým zajícům dostatečné možnosti úkrytu před predátory. Nejvíce populaci zajíců decimují přísně chránění dravci, jako káňata či moták pochop. „Moták je neúnavný lovec. Jeho hnízdo úplně přetéká různými živočichy, hodně malými zajíci,” říká Luděk Králíček z Českomoravské myslivecké jednoty. Ten se domnívá, že pokud by se zemědělci vrátili k pěstování cukrové řepy, po které se naopak zajíci mohou utlouct, jejich stavy by se opět mohly zvednout. Podle Králíčka ani snahy chovat zajíce v oborách nepřinášejí takové výsledky, jako je tomu třeba u muflonů, nebo daňků.

Jak jsme stříleli zajíce
Zajíci se smějí lovit jen v honitbách, a to od začátku listopadu do konce prosince.
* Poslední statistiky myslivecké jednoty o počtech ulovených druhů zvěře ukazují, že v roce 2013 se u nás ulovilo jen 37 tisíc zajíců.
* Nejvíce - 1,3 milionu kusů se odstřelilo v roce 1993. V novodobých dějinách byl nejlepší rok 1989, ušáků tehdy myslivci ulovili přes 212 tisíc.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.