Přihlásit

Sporný lov ptáků Malta nezrušila (Metro)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Je to brutální, tvrdí ochránci přírody o lovu ptáků, jenž má po referendu stále zelenou.

Milovníci tradičního lovu ptáků na Maltě s 51 procenty hlasujících těsně vyhráli sobotní referendum o tom, zda zrušit, či zachovat jarní část tohoto lovu. Malta má jako jediná v EU výjimku z unijních směrnic na ochranu přírody a na ostrově se tak smějí lovit ptáci na podzim a na jaře - při jejich cestách do afrických zimovišť či při návratu do Evropy. Hlasování se týkalo jen jarní sezony. Tu považují ochránci přírody za brutální, neboť obětí ptáčníků a střelců se ptáci stávají po vyčerpávajícím přeletu moře a před kladením vajec.
V minulosti se lov ptáků stal na Maltě choulostivou politickou otázkou. Pokusy některých vlád o jeho omezení měly často za následek posílení opozice. Na zhruba čtyřsettisícovém ostrově se podle některých průzkumů lovu ptáků věnuje na 15 tisíc lidí.

Výjimka pro Maltu
Malta si při vstupu do EU vyjednala výjimku. Ta mimo jiné umožňuje lovit hrdličky a křepelky během dvacetidenního období na přelomu dubna a května.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.