Přihlásit

Platí nové právní předpisy (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nově vstoupil v účinnost zákon č. 357/2014 Sb., kterým se mění zákon č. 449/2001 Sb., o myslivosti, ve znění pozdějších předpisů. Důvodem předložení návrhu zákona je zabezpečení administrace finančních příspěvků na vybrané myslivecké činnosti po 1. lednu 2015, neboť koncem roku 2014 došlo k redukci pobočkové sítě ministerstva zemědělství – Krajských agentur pro zemědělství a venkov. Do konce roku 2013 byla uvedená situace řešena tím, že § 62 odst. 3 zákona o myslivosti odkazoval na to, že pravidla poskytování finančních příspěvků se stanoví v rámci pravidel podpory hospodaření v lesích a pravidel používání prostředků z Fondu životního prostředí. Podle ustanovení § 46 odst. 5 zákona č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon), ve znění platném do 31. 12. 2013, stanovovala pravidla vláda v příloze státního rozpočtu. Součástí této přílohy jakožto normativního textu bylo rovněž ustanovení týkající se stanovení podacího místa, kterým byly v případě podpory vybraných mysliveckých činností krajské úřady. Do 31. prosince 2013 tedy byla administrace krajskými úřady zajištěna prostřednictvím zákona o státním rozpočtu.

            V důsledku nabytí účinnosti zákona č. 501/2012 Sb., kterým se mění zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, ke dni 1. ledna 2014 již nejsou pravidla poskytování finančních příspěvků vydávána ve formě přílohy zákona o státním rozpočtu, ale ve formě nařízení vlády.

            Mění se také nařízení vlády č. 30/2014 Sb., o stanovení závazných pravidel poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích a na vybrané myslivecké činnosti, ve znění nařízení vlády č. 308/2014 Sb. Novela zákona o myslivosti č. 357/2014 Sb. zakotvuje kompetenci krajských úřadů v přenesené působnosti rozhodovat o poskytnutí finančních příspěvků na vybrané myslivecké činnosti a v souvislosti s tím provádět kontrolu jejich poskytování. Tuto změnu kompetencí je třeba promítnout i do prováděcího právního předpisu.

            Nařízení vlády dále umožňuje zvýšení četnosti dotovaných odchytových zařízení na prasata divoká v honitbě, která představují velmi efektivní způsob redukce početních stavů prasat divokých. Nařízení vlády rovněž navyšuje některé sazby finančních příspěvků s cílem podpořit intenzivnější využívání ekologických a k přírodě šetrných technologií při hospodaření v lese a zvýšit podporu ochrany ohrožených druhů zvěře ve volné přírodě, což s sebou přináší pozitivní vliv na životní prostředí a ekosystém.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.