Přihlásit

Stříbrný srnec uloven u Budkova (Horácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivecký rok trvá od března do března, a jaký byl, to vždy předvádí chovatelská přehlídka trofejí. Již desátý ročník výstavy v Zámeckých konírnách nabídl zájemcům o myslivost od pátku do pondělí pohled na stovky trofejí především srnčí a jelení zvěře. Při této příležitosti vyslovil Okresní myslivecký spolek Třebíč "poděkování Františku Dubskému za dlouholetou práci na úseku myslivosti v hodnocení trofejí."
V loňském roce bylo na Moravskobudějovicku uloveno 45 kusů jelení zvěře, z toho 13 jelenů. Byli však nalezeni i dva uhynulí jeleni a jedna laň. Srnčí zvěře bylo uloveno 641 kusů, z toho 276 srnců. Stříbrnou medaili získala trofej z honitby Budkov. Bronzovou medaili pak dvě trofeje z honitby Blatnice a Mladoňovice. "V odstřelu černé zvěře se držíme na čísle 648 kusů, což je nárůst oproti roku 2013. Rekord odlovu černé zvěře byl v roce 2012, kdy bylo uloveno 953 kusů," informoval Ing. Jaroslav Kotrba z odboru životního prostředí moravskobudějovické radnice, který má na starost státní správu myslivosti a lesní hospodářství.
Lišek bylo v loňském mysliveckém roce uloveno přes 440 kusů. Je tragédií současné české myslivosti, že drobná zvěř je na velmi nízkých stavech. Snad v tom pomůže lepší spolupráce státní správy a myslivců se zemědělskými subjekty a rozčleňováním krajiny se podaří zvýšit její stavy. Cílem je opětovné oživení, řečeno dnešním módním slovem -revitalizace české krajiny. "Tomu napomohlo i ozelenění, kdy mají zemědělci i v dalších letech za povinnost osázet nebo nechat ladem ležet minimálně pět procent půdy. Snad se toto opatření už v příštích letech příznivě projeví na početním stavu zajíců," dodal Ing. Kotrba.
Součástí doprovodného programu výstavy byly také expozice uživatelů honiteb. Členové Mysliveckého sdružení Litohoř, které má 14 členů, si na svém panelu posteskli, že obyvatelé nedalekých moravskobudějovických sídlišť při procházkách se svými psy nerespektují z velké části zákony a nařízení a nechávají své psy volně pobíhat v honitbě. "Občas se krajem lesa prožene jezdec na koni a také mladí adepti motocyklového sportu na svých nadupaných strojích moc potřebného klidu zvěři nedopřejí. Část honitby proťal obchvat města, a tak se hospodaření v honitbě opět o něco zkomplikuje,"obávají se myslivci z Litohoře.
V Zámeckých konírnách zaujala i výstava špičkových fotografií zvěře členů Klubu fotografů přírody při Českomoravské myslivecké jednotě. Lesy České republiky představily svůj program 2000. V jeho rámci lesníci budují v lesích drobné stavby a zaměřují se na opatření podporující rekreační, estetické, léčebné a ostatní mimoprodukční funkce lesa. Patří k nim i výstavba různých odpočívadel pro návštěvníky lesa, opravy studánek, budování stezek a záchytných parkovišť. V programu přehlídky trofejí bylo i vystoupení Lukovských trubačů a lukostřelba v přilehlém parku. Nechyběla ani nabídka prodejců mysliveckého vybavení a výstava výtvarných prací dětí z moravskobudějovických základních škol s tematikou myslivosti.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.