Přihlásit

Pět lovců vlků v Norsku dostalo trest šest až 20 měsíců vězení (ahaonline.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pět mužů bylo dnes v Norsku odsouzeno k šesti až 20 měsícům vězení za organizaci ilegálního lovu vlků. V zemi se jedná o přelomový verdikt, upozornil zpravodajský server BBC News. Lovci v Norsku vlky v 60. letech minulého století téměř vyhubili, ve volné přírodě zůstává navzdory snahám o obnovu vlčí populace pouze 35 těchto zvířat.

Vůdce skupiny, která lov vlků v borových lesích na východě Norska organizovala, stráví za mřížemi rok a osm měsíců. Čtyři další jdou do cely na půl roku až rok.

Všichni odsouzenci obvinění, která proti nim byla u soudu ve městě Elverum na jihovýchodě Norska vznesena, odmítli. Čtyři z nich se proti rozsudku, jenž zahrnuje i zákaz lovu na různě dlouhou dobu, odvolali.

Lovci vlků byli souzeni na základě norských zákonů o organizovaném zločinu. Při rozsáhlé policejní operaci proti gangu byly použity i telefonní odposlechy.

Hlavní obviněný, 48letý Dennis Nordahl byl kromě organizace lovu obviněn i ze zastřelení jednoho vlka při jiném incidentu loni v březnu. Prý byl na lovu lišek a netušil, že zvíře, které usmrtil, je vlk.

V jižní Skandinávii byli vlci na pokraji vymření, než byl v 70. letech vydán zákaz jejich lovu. V 90. letech bylo potom v rámci ekologického projektu ve spolupráci se Švédskem vypuštěno do lesů několik desítek vlků.

Místní farmáři nicméně vlky v Norsku převážně nechtějí, protože tyto šelmy ohrožují jejich ovce a psy. Norové také poukazují na to, že je vlci ohrožují, když se toulají v blízkosti jejich domovů a škol.

Šéfka Světového fondu na ochranu přírody (WWF) v Norsku Nina Jensenová naopak rozhodnutí soudu přivítala a označila ho za historický krok, který podpoří lidi v jejich soužití s přírodou a umožní volný pohyb vlků od Arktidy až ke Středozemnímu moři. "Nezákonný lov je hlavní příčinou úmrtí vlků v Norsku," konstatovala Jensenová, která zároveň vyzvala Nory, aby smečky tolerovali, třeba i jako turistickou atrakci v odlehlých oblastech.

Podle studie časopisu Science z loňského roku žije v 28 různých evropských zemích odhadem 12.000 vlků. Populace je přitom stabilní nebo stoupá.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.