Přihlásit

Myslivcům na Klatovsku přibylo několik mladých členů (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šestadvacet členů plus dva čestné členy má v současnosti Myslivecké sdružení Dlouhá Ves. Myslivecký spolek má v Dlouhé Vsi poměrně dlouhou tradici, vznikl koncem čtyřicátých let minulého století.
"Honitbu o rozloze přibližně 1750 hektarů máme pronajatou od honebního společenstva Dlouhá Ves. Je smíšená, asi polovinu tvoří les, druhou polovinu pak zemědělské pozemky, převážně louky a pastviny. Ve větší míře se u nás vyskytuje černá zvěř, v menší míře zajíc, těch je všeobecně méně než dříve. Bažant se tu nevyskytuje, vysoká spíše sporadicky. Máme poměrně hodně srnčího. V honitbě máme jedenatřicet krmelců, převážně pro srnčí zvěř, máme i několik krmelišť pro černou zvěř. O vše se starají naši členové, o opravy i třeba výstavbu nových posedů," popsal působiště dlouhoveských myslivců hospodář spolku Vojtěch Kratochvíl.
"Důležitá je pro nás také podpora ze strany Obecního úřadu Dlouhá Ves a dobrá spolupráce se zemědělci, se Šumavským statkem Dlouhá Ves a se Statkem Kašperské Hory," dodal Kratochvíl.
Členská základna spolku v posledních několika letech "omládla". "Věkový průměr je asi pětapadesát let. V posledních letech nám přibylo několik mladých členů, kterým je třeba sedmadvacet osmadvacet let. Ale máme i hodně "dědečků", nejstaršímu členovi je osmdesát tři let. Ale i mezi mladými dnes zájem je," konstatoval Kratochvíl.

Poslední leč
Každý měsíc se dlouhoveští myslivci scházejí na členské schůzi, třikrát až čtyřikrát ročně pak pořádají naháňku na černou zvěř a na škodnou. Tradicí byly v Dlouhé Vsi poslední leče, které se v tamním kulturním domě konaly vždy 25. prosince, nyní však vhodné prostory chybí. "Zkoušeli jsme to v Petrovicích, v Sušici v Sokolovně, jenže problém byl s dopravou. Dvě poslední jsme udělali v hasičárně, aspoň v malém pro místní. Uvidíme do budoucna," přivítal by Kratochvíl uskutečnění plánu obce na stavbu nového kulturního domu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.