Přihlásit

Ochranáři se těší na další mládě orla skalního (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Střední Morava
Orlí love story, která se rozhořela na Libavé, úspěšně došla naplnění. V hnízdě na jednom ze statných jehličnanů se ve skořápce vyvíjí budoucí predátor, který je po orlu mořském největším v České republice. Ochranáři jsou nadšeni. Další mládě orla skalního v Oderských vrších na pomezí Olomouckého a Moravskoslezského kraje by bylo důkazem toho, jak jsou úspěšní v návratu tohoto ohroženého dravce tam, kam před sto lety patřil.
"Orlí pár se chová velmi harmonicky, zůstal věrný loňskému hnízdu, takže jsme je nemuseli dlouze a pracně dohledávat," popisoval vedoucí projektu Návrat orla skalního do ČR Petr Orel. "V lokalitě je relativně klid a to je to nejdůležitější, co orli, ale i veškerá příroda, v tomto období nejvíce potřebují a čeho se jim od lidí bohužel příliš nedostává," dodal.
Ochranáři vzácné dravce neustále monitorují. Letošní orlí "kuře" by mělo být třetím mládětem v Oderských vrších, kde se po sto letech podařilo úspěšně nastartovat posun karpatské populace tohoto opeřeného predátora na území České republiky. "Tentokrát ke snůšce došlo 21. nebo 22. března, inkubace již tedy probíhá téměř čtyři týdny aklíhnutíbymělodojítv19.týdnu," informoval.
První neúspěšné hnízdění orla skalního na Moravě zaznamenali ochranáři již v roce 2010, následně pak v roce 2011. Rok nato byl velmi špatný, ochranáři zaznamenali zmizení orlího páru a zastřelení samce. Pár z Libavé nevytvořila mláďata vypuštěna ochranáři do přírody, ale jde o pětileté dravce narozené na Slovensku. "Samice, kterou jsme pojmenovali Libavá, se vylíhla v Nízkých Tatrách, samec Slávek pochází z Malé Fatry," informoval vedoucí unikátního projektu. Oba dravci se nato napojili na dříve vypuštěná mláďata a trávili s nimi několik měsíců na místě, kde ochranáři dravce vypustili. Poté obsadili hnízdo po jiném orlím páru, který zmizel, a ochranáři o něm nemají žádné zprávy.
Robustní dravec je po orlu mořském největší ptačí predátor žijící na území České republiky. Má rozpětí křídel až dva metry a v přírodě se může dožívat bezmála 40 let. V dospělosti žije v trvalých párech, které si budují mohutná hnízda na stromech či skalách, do nichž snášejí zpravidla dvě vejce. Sledování orlí rodinky z Libavé jen potvrdilo, že orel skalní patří mezi významné predátory malých šelem. Ochranáři zaznamenali, jak samec donesl do hnízda psíka mývalovitého, což je nepůvodní druh rozšířený po celé republice a jeho populace prudce narůstá. Dravec neodmítne ani menší hlodavce, kuny či holuby. Pochutná si i na obojživelnících a plazech.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.