Přihlásit

Rozmnožili se nám i krkavci (Horácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivec František Dubský je zkušený hodnotitel trofejí, kterému za jeho dlouholetou činnost v této oblasti vyslovil poděkování Okresní myslivecký spolek Třebíč. Stalo se tak před týdnem při zahájení Chovatelské přehlídky trofejí zvěře, ulovené na Moravskobudějovicku v roce 2014.
Třicet let, to už je dosti dlouhá doba, aby bylo možné hodnotit vývoj stavů zvěře v naší oblasti. Mnohá už zmizela. A nejen zvěř, Dubského mrzí, že mizí i kamarádství, které tradičně panovalo mezi myslivci. "Pracuji už třicet let v myslivecké komisi a děláme přehlídky trofejí hlavně proto, aby občané a obyvatelé z celého okolí viděli, jak zvěř u nás vypadá. Můžeme porovnávat, jak v které oblasti se zvěř vyvíjí. Slibovali nám, že se změní zemědělská výroba a ta se nezměnila, celky zůstaly veliké, naopak se ještě zvětšují. V tomto směru asi nějakou zásadní změnu v zemědělství očekávat nemůžeme," posteskl si Dubský.
Vedle zemědělské mechanizace má především používaná chemie neblahý vliv na drobnou zvěř. "Pesticidy způsobují třeba i to, že koroptve snášejí čistá vajíčka. A je tady dnes obrovský přetlak dravců, kteří vybírají hnízda drobné zvěře. Dravci jsou všichni hájení, nejenom káňata, ale i motáci a další. A dneska tady uvidíte i dravce, kteří u nás nikdy nelétali, třeba orla. Rozmnožili se nám i krkavci, to je obrovská škodná na drobnou zvěř, ti mají velký podíl na likvidování mláďat zajíců," vypočítal současná negativa Dubský, který přesto doufá, že se situace zlepší a zemědělci začnou vytvářet v polích biopásy, které by pomohly zvěři přežít.
Dalším problémem jsou kormoráni, i když kormorán velký už nepatří na seznam nejvíce ohrožených druhů. V České republice v posledních letech zimovalo asi 10 tisíc kormoránů a na podzim a na jaře jich táhne zhruba 700 tisíc. Kormorány už mohou myslivci střílet. Ročně se u nás odstřelí okolo 4 až 5 tisíc těchto ptáků, kteří dokážou během chvíle změnit řeku v rybí jatka. "Když jsem viděl lov hejna šedesáti kormoránů, to je něco úžasného, jak ten pták je výborný lovec. Udělají půlkruh, naženou si rybu ke břehu a pak ji loví," popsal svoji zkušenost Dubský, který už také odlovil kormorána okroužkovaného až ve Švédsku. I to potvrzuje poznatek, že k nám do České republiky létají kormoráni ze západní a severní Evropy.
Srnčí zvěře je zatím na Moravskobudějovicku dostatek, i když se u ní v současné době projevuje choroba kůže papilomatóza, na kterou asi zatím není lék. "Není sice přenosná na člověka, ale je to i na pohled velice nepříjemné onemocnění," vysvětlil Dubský. Další šíření této nemoci se v současnosti omezuje odstřelem a bezpečnou likvidací kůže postižených kusů. Za tímto účelem státní správa myslivosti povoluje odstřel i mimo dobu lovu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.