Přihlásit

Podle čeho získaly obce svůj název? (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

32. díl Srnín

Obec Srnín se nachází vzdušnou čarou 5 km na jihovýchod pod vrcholem Kletě, nebo 4 km na severovýchod od Českého Krumlova. Vertikálně činadmořsky500mpod Kletí. Srnín je obklopen lesy, přesněji Blanským lesem, představuje dobré bydlení, ale hlavně je v jižních Čechách znám pekárnou.
V Budějovicích má pekárna Srnín, několik firemních obchodů, nedávno převzala známou pekárnu a cukrárnu U kláštera v Piaristické ulici. Družstvo Jednota České Budějovice začalo stavět pekárnu v roce 1956, k 1. lednu 1960 byla uvedena do provozu. Protože pekla a stále peče kvalitně, rozšiřovala se a zaměstnává dnes 200 až 240 pracovníků. Nejstarší písemná zmínka o vesnici je z roku 1400, ale předpokládá se, že Srnín je nejméně o století starší. Toho roku 1400 je ves zapsána ve tvaru Srnyn. Léta se název neměnil, jen se změkčilo tvrdé "y" na Srnin a v roce 1841 úředně ještě měkčeji na staroslovanské Srnjn. V novější době je tvar Srnjn hovorově nepraktický, zejména při skloňování: v Srnjně, do Srnjna, zřejmě proto se ustálil název Srnín, při skloňování v Srníně, do Srnína, obyvatel srnínskej a už se to nezměnilo. Podle Antonína Profouse znamenalo místní jméno Srnín dvůr osoby jména Srna, kdy původní název Srnův dvůr se příponou ­ín upravil na Srnín. Kdo to byl Srna se však neví. Lze jen říci, že příjmení Srna nějak souviselo se srnou či srnkou. Zakladatel měl asi některé vlastnosti jako srna (lehký, běhavý, skočný, ladný apod.), proto ke křestním jménu dostal příjmení Srna. Proti teorii o Srnovi a jeho dvoru stojí stejně možný původ názvu Srnín od množství srn v okolí se vyskytujících. Název dvora jistého Srny by se totiž spíše vytvořil příponou -ov jako Srnov. (Podobně Jan - Janov, Petr - Petrov, Vondra - Vondrov, Bavor - Bavorov aj.) Neplatí to vždy, jen tomu nasvědčují názvy objektů a dvorů, kde je nadprůměrný výskyt něčeho obecně známého - hřebčín, kravín, vepřín, ovčín, kunín, medvědín apod. Zajímavé je, že se nepředpokládá, že by původem byl srnec, nebo vladyka, který si postavil dvůr pod Kletí, že by se jmenoval Srnec.
Srna je také zobrazena na znaku, který byl obci slavnostně udělen dne 5. prosince 2005 v parlamentu České republiky. Určitě Srna nebo srny byli příčinou toho, že kdysi dávno dostala vesnice dobré jméno Srnín.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.