Přihlásit

Opět se budou vykupovat čelisti selat divokých prasat (novinkyvysocina.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Početní stavy prasete divokého jsou nejen na území Kraje Vysočina dlouhodobě vysoké. Kromě škod na zemědělských pozemcích a na nich rostoucích plodinách, existují i významná veterinární nebezpečí, např. přenos klasického moru prasat na hospodářské chovy prasat.

S odkazem na tyto skutečnosti byl Radou Kraje Vysočina už v roce 2013 vzat na vědomí záměr shromažďování a hodnocení spodních čelistí prasete divokého.

Podle příslušné metodiky jsou uživateli honiteb shromažďovány spodní čelisti, aby byly nejnověji za období končící 31. 10. 2015 předloženy k hodnocení jak jednotlivým okresním mysliveckým spolkům, tak i následně Fakultě lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze.

Shromážděný materiál analyzuje jednak příslušný okresní myslivecký spolek, který dělá prvotní hodnocení. Čelisti jsou následně předávány Fakultě lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze. Ta provádí studie a připravuje data pro výzkum za delší časové období.

Ve Zlínském kraji žije šestkrát více divočáků než stanoví norma
"Vzhledem ke zkušenostem z hodnocení předchozích období bylo rozhodnuto v rámci stávajícího věkového rozpětí zvýšit motivační efekt k lovu do nejmladších kategorií prasat. Tento záměr je kladně hodnocen i Státní veterinární správou. Nově bude upřednostněn výkup spodní čelisti od nejmladší kategorie prasete divokého před selaty staršími. Pro letošní rok je na výkup v krajském rozpočtu vyčleněna částka 450 tisíc korun, konkrétní čerpání bude známo v listopadu," informoval krajský radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Zdeněk Chlád.

Od roku 2013 vykoupil Kraj Vysočina prostřednictvím okresních mysliveckých spolků už celkem 1461 kusů čelistí divokých prasat. Náklady spojené s výkupy se vyšplhaly celkem na 396 tisíc korun. "Stále platí, že shromážděné čelisti budou následně podrobeny studii, kromě toho předkládáním spodních čelistí za úplatu zároveň sledujeme podporu lovu konkrétní věkové kategorie prasete divokého." uvedl radní Zdeněk Chlád.

Z údajů myslivecké statistiky za období od 1. 4. 2013 od 31. 3. 2014 (myslivecký rok) vyplývá, že v Kraji Vysočina bylo za toto období uloveno celkem 5 714 kusů selat (+ 75 kusů úhyn), uloveno bylo 326 kusů bachyní (+ 17 úhyn). Výsledky za další myslivecký rok budou známy po 10. 5. 2015. Novinkyvysočina.cz informovala Jitka Svatošová z tiskového oddělení Krajského úřadu Kraje Vysočina.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.