Přihlásit

Šelmy v Beskydech ohrožuje pytláctví (5plus2.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

BESKYDY
Osmdesát profesionálních a dobrovolných ochránců přírody v únoru stopovalo vzácné šelmy v Beskydech. Podle hrubého odhadu Agentury ochrany přírody a krajiny ČR tam žije devět rysů a tři vlci.
Výskyt medvěda se nepodařilo prokázat. "Beskydské šelmy jsou velmi zranitelné. Ačkoliv rysové a medvědi žijí v Beskydech od 70. let minulého století a vlci od roku 1994, nikdy se jim nepodařilo vytvořit trvale prosperující populace," řekla Dana Bartošová z Agentury ochrany přírody.
"Náhlá a trvalá zmizení pravidelně pozorovaných jedinců z míst, kde se předtím trvale vyskytovali, svědčí o tom, že i v současné době představuje největší hrozbu pro rysa, vlka a medvěda pytláctví," dodala. Jejich budoucnost podle ní závisí na důsledné ochraně beskydské přírody a na zachování migračních tras velkých savců mezi Beskydami a slovenskou a polskou částí Karpat. Za čtyři dny únorového mapování ochránci určovali výskyt šelem podle nálezů stop, trusu, zbytků jejich kořisti, případně dalších takzvaných pobytových znaků.
"Ty nasvědčují tomu, že na území Moravskoslezských Beskyd žije devět rysů. Kromě nich se na české straně Javorníků a ve Vsetínských vrších přechodně objevují tři rysové s trvalým výskytem na slovenské straně Javorníků," popsala Bartošová.
Z dlouhodobějšího sledování vyplývá, že se v širší oblasti Beskyd vyskytují pravděpodobně tři vlci, jejichž rozlehlé teritorium zahrnuje kromě CHKO Beskydy i Slezské Beskydy a pohraniční území Slovenska a Polska.
Při mapování ochranáři narazili na vzácné a chráněné živočichy: vydru říční, jeřábka lesního, strakapouda bělohřbetého, žlunu šedou, datla černého či krkavce velkého. "Zpozorovali jsme i mladého orla skalního. Překvapil nás i skokan hnědý, který už ve druhé polovině února vylezl z úkrytu navzdory sněhovým závějím."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.