Přihlásit

Žáci brodské puškařské školy na stáži ve Ferlachu (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Studenti jediné puškařské Střední školy - Centrum odborné přípravy technické Uherský Brod,která se řadí mezi dvě nejlepší puškařské školy v Evropě, absolvovali odbornou stáž po dobu dvou týdnů ve známé puškařské škole EUREGIO HTBLVA Ferlach. Deset studentů se za doprovodu dvou pedagogických pracovníků mělo možnost účastnit odborné výuky společně s rakouskými studenty v rámci mezinárodního projektu. Odborná stáž probíhala v puškařských dílnách rakouské partnerské školy, neboť jejím cílem bylo zdokonalení se ve výrobě německého napínáčku. Jako zpestření připravila partnerská škola pro studenty výuku uměleckého rytí a kovářství. V těchto hodinách si mohli vyzkoušet výrobu růže, přívěsku na klíče či jmenovky. Největším zážitkem pro nás byla exkurze do špičkových puškařských firem Fanzoj a Hausmann&Co, od kterých jsme obdrželi pozvání na mezinárodním puškařském veletrhu IWA 2015, který se konal v březnu v Norimberku. Obě firmy vyrábí zbraně jak tradičními, tak i moderními technologiemi. Naši průvodci nám ochotně zodpovídali dotazy, které se týkaly puškařství. Velmi nás potěšilo vyjádření, že je velmi přínosná spolupráce mezi českou a rakouskou puškařskou školou, která obohatí studenty o nové poznatky při výrobě loveckých zbraní a je velmi přínosná pro jejich další profesionální růst.
Odborná stáž uběhla studentům velmi rychle a zpět do České republiky se vraceli nabyti novými vědomostmi a dovednostmi a s nezapomenutelnými zážitky, které jim pobyt v Rakousku přinesl. Otom, že by si studenti odbornou stáž ještě prodloužili, svědčí slova mnohých z nich.
Petr Třináctý se o odborné stáži vyjádřil následovně: "Je dobré, že tento projet existuje. Přináší nesmírné zkušenosti pro absolventy české, tak i rakouské školy. Zkoušeli jsme si vlastně skoro vše od kovařiny přes rytí až po puškařské práce. Z každé činnosti jsme si odnesli vlastní výrobek, což hodnotím jako velmi kladné rozšíření dovedností. Nejvíce se mi líbily exkurze do puškařských dílen, kde jsme zjistili, jaké úžasné zbraně se dají vyrobit se základními stroji a zručností. Tyto společnosti byly pro mne asi největší motivací a utvrzení v tom, že volba mého studijního oboru je správná.
Jeho slova jen potvrzuje Martin Miškár: "Největší přínos pro mě byla skutečnost, že jsem si procvičil své jazykové znalosti. Největší zkušenost jsem si odnesl z hodin rytectví, kreslení, modelování, balistiky a puškařství. Velmi poučné byly exkurze do firem Hausmann&Coa Fanzoi, které jsou spjaty s tradiční puškařskou výrobou ve Ferlachu. Z městečka Ferlach jsme si odvezli spoustu dovedností, vědomostí a zážitků. Pokud by to bylo možné, tak bych se odborné stáže ve Ferlachu ještě jednou zúčastnil. "
Na základě názorů z řad studentů, kteří se odborné stáže účastnili lze konstatovat, že se dvouletý mezinárodní projekt setkal s velkým ohlasem. Z tohoto důvodu budeme i nadále připravovat projekty nejen pro studenty oboru Technik puškař. Již nyní máme v přípravě nový projekt, který bude zaměřen nejen na obor Technik puškař, ale i Umělecké rytce.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.