Přihlásit

Myslivci zablokovali třetí etapu Bike arény Semetín Myslivci zablokovali třetí etapu Bike arény Semetín (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Úředníci vyslyšeli připomínky kritiků, budou požadovat nové posouzení vlivů na přírodu

Semetín
Připomínky odpůrců rozestavěné Bike arény ve vsetínské místní části Semetín zřejmě padly na úrodnou půdu.
Krajský úřad ve Zlíně bude na její třetí etapu žádat zpracování nového posouzení vlivů na životní prostředí, takzvanou velkou EIA. To může klidně trvat i rok. V praxi to znamená, že plánované třetí etapy arény v Semetíně se cyklisté zřejmě nedočkají. První etapa už je přitom rok v provozu a druhá v polovině výstavby. Sdružení obcí Valašsko - Horní Vsacko, které je investorem cykloareálu, navíc přijde o milionovou dotaci na vybavení k údržbě tratí. Že budou připomínky odpůrců Bike arény vyslyšeny, potvrdila Valašskému deníku mluvčí krajského úřadu ve Zlíně Renata Škrobálková. "Dokončili jsme zjišťovací řízení a jeho závěr je takový, že doporučíme, aby se přistoupilo k takzvané velké EIA. Tedy podrobnému přezkoumání vlivů záměru na životní prostředí," řekla Renata Škrobálková. Mimo jiné to znamená, že bude nutné znovu získat vyjádření všech dotčených obcí a subjektů. To zabere měsíce. "Práce na přípravě musí být zastaveny, dokud toto řízení neskončí," shrnula.
Hlasy proti budované Bike aréně se prakticky poprvé hlasitěji ozvaly v dubnu na posledním zasedání zastupitelů ve Vsetíně.
Připomínky především ohledně bezpečnosti politikům jménem Osadního výboru Semetín předložila jeho předsedkyně Denisa Mezníková. Připojili se také ochránci přírody, konkrétně zastupitel Karel Pavelka. Upozornil, že Bike aréna leží v oblasti s výskytem chráněných ptáků, které budou cyklisté rušit.
Nově se odhodlali také semetínští myslivci ze sdružení Nivka. Své připomínky poslali přímo krajskému úřadu a tím rovněž přispěli k zastavení rozběhnutého projektu.
"Když byla připravována první etapa arény, s výstavbou jsme souhlasili, i když s určitými výhradami. S dalším rozšiřováním jsme však nesouhlasili a tím spíše nemůžeme souhlasit ani s přípravou další, již třetí etapy," uvedl předseda Mysliveckého sdružení Nivka Zdeněk Novosad.

Unikátní území
Doplnil, že jako nájemci honitby Nivka Semetín jsou myslivci zodpovědní za péči o svěřené území. "Území, ve kterém se aréna buduje, je evropsky významná lokalita a ptačí oblast," zdůraznil Novosad. Podle myslivců je oblast domovem lesní zvěře, hostí také řadu významných křovin či vegetaci vlhkých a zamokřených stanovišť s výskytem mloka skvrnitého. "Ten je v Česku silně ohroženým druhem a vztahuje se na něj též Bernská konvence,podlenížje zařazen mezi přísně chráněné druhy," upozornil Zdeněk Novosad. Podle mysliveckého sdružení cykloarény do lesa nepatří. "Máme vážné obavy, že tato akce povede pouze k devastaci krásného území a k negativnímu ovlivnění života zvěře a ptactva. Navíc obhospodařování honitby i výkon práva myslivosti by zde byly prakticky nemožné," doplnil Zdeněk Novosad.

Nové přezkoumání
Kraj nyní dává odpůrcům za pravdu. Nepomohlo ani posouzení vlivu na evropsky významné lokality a ptačí oblasti, které si nechalo sdružení Valašsko - Horní Vsacko pro plánovanou třetí etapu zpracovat. Z něj vyplynulo, že Bike aréna nemá významný negativní vliv na evropsky významnou lokalitu Semetín. Závěry nyní bude přezkoumávat nová velká EIA.
Nebude mít už vliv na první ani dokončovanou druhou etapu Bike arény. "Ve třetí etapě měl vzniknout pouze jediný trail. Co je ale stěžejní, měla se nakoupit technika na údržbu tras. Přijdeme o jeden milion korun," řekl Tomáš Pifka, místostarosta města Vsetín, které je členem sdružení Valašsko - Horní Vsacko. Uvedená technika, mimo jiné speciálně repasovaná čtyřkolka, měla podle něj sloužit také pro úpravu tratí ve Zděchově či Velkých Karlovicích.

Proč neřekli dříve?
Zablokování třetí části Bike arény zamrzelo také jejího duchovního otce Romana Kalabuse. "Současní odpůrci se tváří, jako by budování arény byla novinka. Přitom se o ní už dlouhou dobu píše i mluví. Proč se s připomínkami neozvali v začátku?" ptá se Kalabus. Podle něj podobné areály fungují na jiných místech v republice. Příklademmohoubýt třeba Rychlebské stezky nebo zmíněné Velké Karlovice. "Nabízel jsem kritikům prohlídku, vysvětlení. Nikdo neměl zájem," pokrčil rameny Roman Kalabus.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.