Přihlásit

Myslivci na Třebíčsku sahali po rekordu. V lovu jim ale nepřálo počasí (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivcům na Třebíčsku se podařilo ulovit druhý největší počet divočáků. Zaměřují se hlavně na selata
 
Druhý nejúspěšnější rok v odstřelu přemnožených divokých prasat mají za sebou myslivci na Třebíčsku. Ve 111 zdejších honitbách padlo v uplynulém mysliveckém roce přes dva a půl tisíce divočáků. "Je to vysoké číslo, kdyby ale v zimě bylo víc sněhu, dařilo by se nám ještě lépe. Když je tma a prasata nejsou vidět, tak se lovit nedá," poznamenal jednatel Okresního mysliveckého spolku v Třebíči Josef Venhoda.
Právě počasí mělo podle něj největší vliv na to, že se lovcům nepodařilo překonat dosavadní rekord z roku 2012. Tehdy se podařilo ulovit více jak tři a půl tisíce divočáků.
Výjimečné odlovy tehdy zaznamenala i řada sdružení. Například myslivci z honitby Dešov dokázali před dvěma roky zastřelit 218 divokých prasat, v uplynulém mysliveckém roce, který skončil 31. března 2015, se jejich statistiky zastavily na čísle 142.
I přesto byli dešovští myslivci nejúspěšnějšími lovci na Třebíčsku. "Má to víc důvodů. Závislé je to samozřejmě na výskytu černé zvěře, od počasí, aktivitě a ochotě myslivců," vyjmenovával hospodář honitby Dešov Miloš Bobu.
Důležitá je podle něj i věková struktura zvěře. "Když má tlupa dobré vedení zkušenými bachyněmi, tak nemusí páchat takové škody jako menší tlupa o mladých kusech, které se chovají nepředvídatelně," mínil Miloš Bobu. Tomu odpovídá i snaha myslivců. Ze dvou a půl tisíc loni ulovených prasat bylo pouze 43 starších dvou let. Myslivci se zaměřili hlavně na kusy staré maximálně dva roky, tedy selata a takzvané lončáky. "Právě to je zvěř, která dělá největší škody. Sama o sobě je neopatrná, vrtá, kde může, naopak když je vede bachyně, tak je drží zpátky," přiblížil Josef Venhoda.
Na tyto zkušenosti zareagoval i Kraj Vysočina. Ten ještě před rokem vykupoval čelisti ulovených selat a bachyní, pro letošní rok se soustředí pouze na kusy se stářím do sedmi měsíců. "Vzhledem ke zkušenostem z hodnocení předchozích období bylo rozhodnuto zvýšit motivační efekt k lovu co nejmladších kategorií prasat," potvrdil krajský radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Zdeněk Chlád.
Za dolní čelist divokých prasat ve stáří tří až čtyř měsíců dostanou letos myslivci od kraje 500 korun. Není to ale odměna bez protislužby. Lovec musí ulovený kus podrobit veterinárnímu vyšetření na přítomnost parazitujícího svalovce a čelist očistit. "I tak je to ale velká motivace. Vždyť kulový náboj stojí 80 korun," upozornil Josef Venhoda.

Roční úlovky
Statistika ulovených divokých prasat na Třebíčsku za myslivecké roky (například 2014 - od 1. dubna 2014 do 31. března 2015).
2014 2593 ks
2013 1834 ks
2012 3506 ks
2011 1968 ks
2006 883 ks
2005 1608 ks
1991 556 ks

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.