Přihlásit

Zákaz: vstup do obory Soutok v Podluží bude s omezením. Kvůli zvěři a myslivcům (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podluží – Bývá žádaným cílem cykloturistů, milovníků přírody či fotografů. Obora Soutok na Podluží láká světem lužních lesů. Úředníci tam ovšem nově nařídili zákaz vstupu v určitých obdobích. Podnět k tomu jim dali lesníci.

"

Omezení zaskočilo například Jana Miklína, byť sympatizuje s ochránci přírody. Vzpomněl spor o vyhlášení CHKO Soutok, který je nyní „u ledu". „Je zajímavé, že když se před pár lety jednalo o vytvoření chráněné krajinné oblasti na Soutoku, Lesy ČR a jejich přátelé šířili paniku a nesmysly, jak po vyhlášení nebudou moci lidé do Soutoku chodit. A teď tady zákaz opravdu máme. Ne od ochránců přírody, ale od myslivců," podivil se Miklín.

Nejedná se však o plošný zákaz vstupu do obory. Netýká se totiž cest Břeclav Pohansko, Poštorná Pohansko, cesty podél Dyje k soutoku Moravy a Dyje či z Lanžhota přes Kazůbek na Pohansko.

Navíc platí pouze v určitých termínech. Například vždy přes noc od patnáctého května po dobu jednoho měsíce či po celý únor a březen čtyřiadvacet hodin denně.

Lesy České republiky zažádaly o toto opatření v honitbě kvůli zajištění bezpečnosti lidí v době lovů a pro klid zvířat v období březosti, kladení vajec a odchovu mláďat. Uvedla to v pondělí mluvčí státního podniku Eva Jouklová. „K tomuto kroku nás vedl především silný nárůst turistického ruchu v posledních letech," reagovala na dotaz Břeclavského deníku Rovnost.

A pokračovala. „Jde nám především o to, aby zvěř v určitém období, které je pro ni nejdůležitější, nalezla v nejfrekventovanějších částech obory klid," doplnila mluvčí Lesů ČR s tím, že pro jelení, daňčí, černou i srnčí zvěř je to například doba říje nebo konec zimy, kdy je zesláblá.

KDY PLATÍ ZÁKAZ
(každoročně až do 31. října 2020)
- od 1. února do 31. března po celých 24 hodin
- od 15. května do 15. června po dobu od 21.00 h do 7.00 h
- od 10. do 30. září po dobu od 17.00 h do 8.00 h
- od 1. do 31. října po dobu od 16.00 h do 9.00 h

Ve zdůvodnění zákazu připomínají zástupci odboru životního prostředí Městského úřadu v Břeclavi, že obora je ze zákona určená k intenzivnímu chovu zvěře. „Nekontrolovaný pohyb osob v oboře má zpravidla za následek vyrušení zvěře při péči o mláďata, což může vést k úhynu mláďat," napsali úředníci odboru, který vede Hana Hřebačková.

Zmínili dále podzimní houbařskou sezonu, kdy se obvykle v oboře Soutok nachází větší počet lidí. „Zvěř v tomto období uniká do odlehlých částí obory, kde působí zvýšené škody. V neposlední řadě je nevyhnutelné, aby bylo vlastníku obory umožněno nejen zvěř chovat, ale také lovit a to bez ohrožení návštěvníků obory," notují si úředníci v rétorice s myslivci.

Miklín tuto logiku chápe, přesto jej omezení mrzí. „Vím, že se jedná jen o vymezená období a časy. Lidé ale do obory často chodí užít si tamní přírodu za svítání či při stmívání, ne přes den," podotkl rodák z Břeclavi.

Zákaz vstupu do obory nabude účinnosti za pár dní a bude platný až do konce října roku 2020."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.