Přihlásit

Jan Svatoš hledal pravdu o šelmách (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dokumentární snímek novoměstského rodáka odstartuje diskusi o perspektivě medvědů, vlků i rysů v Česku

Nové Město na Moravě
Nový dokumentární film režiséra Jana Svatoše - novoměstského rodáka, mohou zájemci vidět v pondělí od 19 hodin v novoměstské kulturním domě. Snímek Causa Carnivora, který se natáčel také na Vysočině, zjišťuje, zda jsme jako moderní Evropané schopni žít v souladu s velkými šelmami - vlky, rysy nebo medvědy.
Tvůrci filmem hledali odpověď na otázku, proč naše země v soužití s velkými šelmami představuje izolovaný ostrov uprostřed střední Evropy a jak významnou roli v návratu šelem hraje Vysočina.
"Jsem fascinován tím, že vlci, medvědi i rysi se k nám snaží vracet sami od sebe, navzdory tomu, jak jsme jim znepřístupnili krajinu. O to více jsem překvapen, co vše pro soužití s nimi dělají v sousedním Německu či Polsku," uvedl v souvislosti se svým novým dokumentárním snímkem režisér Jan Svatoš.
Šelmy pro své vlastnosti podle Svatošových slov fascinují člověka odnepaměti. S vědeckým poznáním přišlo překvapivé zjištění, že vlci, medvědi a rysové nejsou pouhou škodnou zvěří, ale mají v ekosystému svoji nezastupitelnou roli. Zatímco jinde v Evropě se počty šelem opět navyšují, v České republice jejich stavy nadále kolísají.

Názory myslivců
Tvůrci filmu při natáčení snímku Causa Carnivora navštívili i sousední země - Německo, Polsko a Slovensko. "Divák si tak může udělat ucelenější pohled na soužití člověka s šelmami v kontextu střední Evropy a sám si položit otázku, proč nadále raději nasloucháme krvavým legendám a hysterii některých médií než výzkumům podloženým fakty. Jak málo toho o soužití velkých šelem s lidmi víme, potvrdila i studie nedávno publikovaná v prestižním časopise Science, na níž se podíleli také experti z Hnutí Duha," uvedl Svatoš. V dokumentu vystoupí i čeští odborníci na ochranu přírody a krajiny a zazní rovněž názory myslivců.
Režisér Jan Svatoš se tématu divočiny jako kulturního fenoménu věnuje dlouhodobě. V loňském roce například získal prestižní cenu Special Jury Award Jade Kunlun, kterou mezinárodní porota ocenila originální vizuální pojetí i poslání jeho filmu Divočiny.
Snímek Causa Carnivora vznikl ve spolupráci s Hnutím Duha Olomouc. Přináší mimo jiné i vzácné záběry volně žijících šelem, které pořídily vlčí hlídky během dvanáctiletého monitoringu.
Po projekci dokumentárního filmu bude v novoměstském kulturním domě následovat debata o perspektivě velkých šelem v České republice, které se zúčastní režisér filmu Jan Svatoš, ředitel Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy Václav Hlaváč a Miroslav Kutal, vedoucí programu ochrany velkých šelem v Hnutí Duha.
"Jsem fascinován tím, že vlci, medvědi i rysi se k nám snaží vracet sami od sebe, navzdory tomu, jak jsme jim znepřístupnili krajinu." Jan Svatoš, režisér

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.