Přihlásit

Stavy zajíců a bažantů klesly. Řada myslivců už je ani neloví (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podle statistik ulovené zvěře je zřejmé, že stavy drobné zvěře dlouhodobě klesají. Pernatých dravců a lišek naopak přibývá

Třebíčsko
Početní stavy drobné zvěře stagnují a na řadě míst dál klesají. Myslivci v některých honitbách dokonce upouštějí od lovu zajíců a bažantů. Jejich počty se totiž nebezpečně přiblížily minimálním stavům, které udává státní správa.
"Zajíců musíme mít nejméně čtyřicet, a protože jsme při březnovém sčítání zvěře i dlouhodobým sledováním zjistili, že jich máme kolem osmdesáti, tak jejich lov pro tento rok plánovat nebudeme," potvrdil myslivecký hospodář honitby Trnava Josef Vidlák. "Když si totiž spočítáme přírůstky a odečteme kusy, které běžně sebere škodná, dostali bychom se za krátký čas pod stanovené minimum," dodal.
S bažantem obecným je to u Trnavy podobné jako se zajícem polním. Obou se v honitbě pohybuje jen asi osm desítek. Stále výjimečnějším jevem se stává i setkání s koroptví polní. "Na jaře jich tady míváme dvacet až čtyřicet. Přes rok sice něco vysedí, ale v zimě to vychytají káňata, takže jsme stále na stejném," podotkl Josef Vidlák.

Meze a remízky
Podle jednatele Okresního mysliveckého spolku v Třebíči Josefa Venhody stojí za úbytkem drobné zvěře několik faktorů. "Zemědělská mechanizace, změny přirozených podmínek a zákonem chránění dravci, na které nemůžeme vystřelit," poznamenal Josef Venhoda.
Zánik mezí a remízků, které ustoupily zemědělským strojům, může mít podle myslivců na tristní stavy drobné zvěře negativní vliv. Podle trnavského hospodáře však není nic černobílé. "My tady lesíky a rozmanitou krajinu máme, ale jen tohle nám víc zajíců a bažantů nezajistí. Remízky totiž nepotřebují jen oni, ale taky pernatí dravci. Káňata ani jestřábi nevysedí potomky na poli, ale potřebují právě stromy a lesy. Takže naše podmínky vyhovují drobné zvěři, pernatým dravcům ale taky," upozornil Josef Vidlák.
V minulém mysliveckém roce, který skončil 31. březnem, upustilo od lovu zajíců a bažantů 26 z celkových 111 honiteb na Třebíčsku, včetně trnavské. "Věříme, že to zvednutí stavů pomůže," vysvětlil Josef Vidlák.
Negativní není jen zvyšující se tlak dravých ptáků, ale také počty lišek obecných. Loni jich myslivci na Třebíčsku ulovili 1 646. Oproti nízkým číslům zastřelené drobné zvěře jde v tomto případě o druhý nejvyšší počet za posledních patnáct let.
 
Úlovky zvěře
Počty ulovené drobné zvěře na Třebíčsku v mysliveckém roce 2014 (od 1. 4. 2014 do 31. 3. 2015). Koroptev polní je zákonem chráněná
Zajíc polní 1 623 ks (třetí nejnižší číslo za posledních deset let)
Bažant obecný 3 403 ks (mimo uměle vypuštěných kusů určených k odstřelu; vůbec se nelovil v 74 ze 111 honiteb)

 

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.