Přihlásit

Památnou vrbu oplotili kvůli bobrovi (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Telnice
Návrat v minulosti vyhubeného zvířete do potoka poblíž obce. Zpráva, která potěšila ochránce přírody, ale místní ji přijali rozpačitě. Telnice na Brněnsku nechala k objevu rodiny bobrů evropských vyjádřit lidi v anketě. Čtvrtina z nich se podle ní bojí, že hlodavec ohrozí jejich majetek či zdraví.
První známky výskytu se v Telnici objevily loni.
"Našli jsme okousané stromy, u kterých hrozilo, že na někoho spadnou. Zavolali jsme odborníka, který je obhlédl a zjistil, že se tam zvíře evidentně usídlilo. Podle nor ve břehu potoka usoudil, že tam bude celá bobří rodina," uvedl starosta František Kroutil.
Škody bobr podle něj zatím působí jen malé. "Stromy, které pokácel, nebyly vzrostlé. Teď vyčkáváme. Záleží, jestli se v okolí rozmnoží. Bojíme se o náš významný strom. Jde o vrbu, kterou máme i ve znaku obce. Proto jsme ji ohradili a doufáme, že se k ní nedostane," řekl starosta.
Ohrazení vrby doporučil biolog a odborník na bobry Vlastimil Kostkan. "Obrana před okusováním stromů je oplocení, případně elektrický ohradník," upozornil.
KostkanužmělvTelnicipro místní také přednášku. "Zahrádkáři teď vědí, co dělat. Škody snad budou minimální," zadoufal.
Bobr podle něj může být výjimečně i nebezpečný. "Pokud mu člověk zamezí cestu k vodě, kam většinou utíká, může i kousnout. Ale sám neútočí," ujistil Kostkan.
Jižní Morava patří v současnosti s osmi sty rodinami ke kraji s největším zastoupením bobrů. "Vyskytují se především od Židlochovic na jih, ale proti proudu Svratky nebo Jihlavy pronikají dále. Přímo v Brně a okolí bude tak sto kusů," upozornil Aleš Vorel, který jejich výskyt mapuje.
Dodal, že zvíře lidem může uškodit, ale přírodě naopak prospívá. "Zadržuje vodu v krajině a zpomaluje její odtok. Tím napravuje chyby, které udělal člověk. Navíc vytváří životní prostředí pro některé druhy obojživelníků a ptáků," upozornil Vorel.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.