Přihlásit

Vlkaneč hostila šedesáté Polabské derby ohařů, závodům kralovali psi z Mladoboleslavska (Kutnohorský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lovečtí psi soutěžili ve dvou kategoriích, jednotlivci a družstva, celkem jich do Vlkanče přijelo předvést své lovecké schopnosti dvacet

Vlkaneč
Polabské derby ohařů se koná každoročně již šedesát let. Pořádají ho Okresní myslivecké spolky Českomoravské myslivecké jednoty z Kutné Hory, Kolína, Mladé Boleslavi a Nymburka. Jedná se o putovní cenu Karla Krýzy, významného mysliveckého kynologa a cvičitele loveckých psů všech plemen. Karel Krýza se narodil ve Vlastějovicích, kde také zemřel a zejména myslivecká kynologie dosáhla vysoké úrovně jeho zásluhou.
Letos se výroční šedesátý ročník Polabského derby ohařů konal ve Vlkanči. Zkoušek se zúčastnilo celkem 20 ohařů z okresů Kutná Hora, Kolín, Mladá Boleslav a Nymburk. Soutěže se zúčastnilo celkem dvacet ohařů ve čtyřech skupinách. Jednotlivci soutěžili o titul "Vítěz PDO", družstva o titul "Vítězné družstvo PDO". Psi soutěžili podle tak zvaných "Zkoušek vloh ohařů".

Chování po výstřelu
Tyto zkoušky zahrnují například vrozenou chuť k práci, klid před zvěří, zájem o stopu zvěře či chování po výstřelu. "Chování po výstřelu znamená, že pes musí zůstat na místě být klidný. V žádném případě se nesmí vydat za zvěří, ale ani třeba stáhnout ocas, to značí, že se bojí," prozradil organizátor soutěže a předseda kynologické komise Okresního mysliveckého spolku v Kutné Hoře Jiří Volenec. Vítězným se stává ohař, který dosáhne nejvyššího počtu bodů a vítězným družstvem se stává skupina ohařů toho okresu, která rovněž dosáhne nejvyššího počtu bodů.
Sobotnímu klání ve Vlkanči přálo počasí a bylo krásně slunečno. Krátce po osmé hodině nejprve proběhla veterinární prohlídka psů, neboť soutěže se mohou zúčastnit jen psi s očkovacím průkazem. Poté bylo derby slavnostně zahájeno a následně byla vylosována jednotlivá stanoviště, na která se hned jednotlivci i družstva vydali. Páníčci pak se svými svěřenci na stanovištích čekali na svou "chvilku slávy", kdy se směli vydat do terénu a předvést, co umí. Všude vládla veselá nálada a zejména na psech bylo vidět, že se nemohou dočkat, až je jejich pán pustí z vodítka a oni se budou moci vydat do polí. Své pány však poslouchali na slovo a na obou stranách byl cítit vzájemný respekt. V kategorii jednotlivců se celkovým vítězem stal německý krátkosrstý ohař Baddy od Spikalských lip, vedený Lumírem Růžičkou, který reprezentoval okres Mladá Boleslav. Na druhém místě se umístil také německý krátkosrstý ohař Tos Kořenice s majitelem Josefem Polednem z okresu Kolín.
Třetí místo obsadil také německý krátkosrstý ohař, tentokrát se jednalo o fenu Hera Boleslavské Písčiny, také z Mladoboleslavska.
V klání družstev zvítězilo družstvo Mladé Boleslavi, druhé se umístilo družstvo z Nymburka, následoval Kolína a Kutná Hora. Příští rok se derby uskuteční znovu, tentokrát v Nymburce.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.