Přihlásit

Nejen na jaře je nutné chovat se v přírodě ohleduplně (agris.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jaro je v plném proudu. Zvláště o víkendech slunečné počasí vždy vytáhne množství lidí k vycházkám či vyjížďkám do přírody. Jaro je však zároveň také obdobím, kdy se příroda probouzí po zimním spánku a líhnou či rodí se mláďata ptáků a drobných i větších savců.

Praha 15. května 2015
Jaro je v plném proudu. Zvláště o víkendech slunečné počasí vždy vytáhne množství lidí k vycházkám či vyjížďkám do přírody. Jaro je však zároveň také obdobím, kdy se příroda probouzí po zimním spánku a líhnou či rodí se mláďata ptáků a drobných i větších savců. Jako každoročně v tomto období proto považuje Státní veterinární správa za vhodné připomenout turistům, cyklistům, motorkářům či jezdcům na stále oblíbenějších čtyřkolkách několik zásad.

Při pohybu v přírodě by se lidé měli pohybovat pouze po cestách a značených stezkách. Vždy by zároveň měli brát ohled na čerstvě narozená mláďata a jejich matky. Zvláště samice některých živočišných druhů mohou být ve snaze bránit své potomky pro člověka navíc velmi nebezpečné. Každoročně u nás na jaře dochází k případům, kdy bachyně bránící selata napadne člověka.

Ohleduplní vůči okolní přírodě by měli být také majitelé psů při venčení svých čtyřnohých miláčků. Mimo město či katastr obce musí být pes vždy v moci majitele a pohybovat se po cestách a v okolí lesů a luk nejlépe na vodítku. Lovecký pud psovi často nedá, aby se nesnažil pronásledovat mladé zajíčky či srnčata.

Přestože mohou být mláďata některých druhů živočichů velmi roztomilá, platí zde známá zásada, že by na ně člověk neměl v žádném případě sahat, hladit je, či se je pokoušet "zachránit". Nejenže může takováto neuváženost odradit rodiče, kteří mládě poznamenané pachem člověka opustí, může však dojít také k poranění zvířat či již výše zmiňovanému napadení člověka jejich rozzuřenou matkou. U ptáčat riziko zachování pachové stopy a následného nepřijetí mláděte matkou nehrozí. I tam je však přehnaný zákrok zbytečný, protože rodiče mohou mláďata vypadlá z hnízd krmit. Je proto zbytečné je odnášet, postačí dát je na vyvýšené místo. Odborné informace poskytují záchranné stanice pro živočichy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.