Přihlásit

Myslivci vysázeli v obci nové stromy (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kovářovsko – Hned dvě myslivecká uskupení působí na Kovářovsku. Jedná se o Myslivecké sdružení Háje Kovářov a Myslivecký spolek Hůrka Zahořany.
Ten byl založen v roce 1969. Myslivec Milan Rapušák ale připomíná, že myslivost patří k jejich regionu takřka od nepaměti. „Dokazují to různé historické doklady," podotýká a jako příklad uvádí smlouvu z roku 1888, kterou podepsal kníže panství Vorlík s výborem honebního společenstva katastrální obce Žebrákov. K aktivitám myslivců patří brigádní činnost ve prospěch obce a zemědělců. Letos už mají za sebou třeba vybudování oplocenky na Koňském vrchu u Zahořan. „V rámci další ochrany lesních porostů a zemědělských plodin nás čeká vybudování několika mysliveckých zařízení pro usnadnění plánovaného odlovu spárkaté zvěře a tlumení škodné s důrazem na lišku," upřesňuje Milan Rapušák.
Vizí zahořanských myslivců je udržovat dobrou úroveň spolkového života, ve veškeré myslivecké činnosti ctít myslivecké tradice a zvyky. Dále pokračovat v pořádání tradičních mysliveckých plesů či popularizaci myslivosti. „Důležitým úkolem v dalších letech bude získávání mladých adeptů pro rozšíření našich řad. Tedy nejen získávání nových členů spolku, ale hlavně nových mladých členů, kteří tak budou zajišťovat existenci mysliveckého spolku Zahořany Hůrka i v budoucnosti," uzavírá Milan Rapušák.
Aktivní je i Myslivecké sdružení Háje Kovářov, jehož honitba se rozkládá na ploše 2016 hektarů. Například již desítky let se myslivci věnují voliérovému odchovu drobné zvěře. Nyní pouze odchovu kachny divoké neboli březňačky. „Tu odchováváme v počtu 100 až 200 kusů, poté je vypouštíme na rybníky a částečně provádíme i její odlov," upřesňuje za myslivecké sdružení hospodář Jiří Štemberk. Kovářovští myslivci si velmi cení spolupráce s obcí. „Před třemi lety jsme začali s výsadbou ovocného stromořadí a během dvou let vysadili mezi lokalitou U Krajíce a obcí Hostín celkem 36 ovocných stromků. Akce pokračovala i v letošním roce, kdy jsme v lokalitě Koňský vrch vysadili další ovocné stromořadí kolem přístupové cesty k pískovně. Tato akce je zajímavá i tím, že se na výsadbě také podílí partnerské švýcarské město Seftigen," popisuje Jiří Štemberk další z aktivit.
Mezi ně patří i práce s dětmi. Pod hlavičkou sdružení úspěšně funguje myslivecký kroužek. Podstatné je podle jeho vedoucích Augustina Rianta, Josefa Háchy a Pavla Krejči to, aby děti pochopily, jak moc je příroda a náš vztah k ní důležitý.
Myslivci seznamují se svojí prací i veřejnost. Příkladem je tradiční stezka v lokalitě Hůrka s názvem Po stopách lišáka Vuka, která je určena dětem i jejich rodičům. Poznávají zvěř, stromy, jezdí na koni či střílí na cíl.
Jak hospodář Jiří Štemberk doplňuje, při své činnosti nezapomínají ani na generaci starších myslivců. „Především na výroční schůzi odměňujeme jubilanty hodnotnými cenami i povolenkou k lovu na trofejovou srnčí zvěř," uzavírá s tím, že členové mají i mnoho dalších aktivit, ale zejména se věnují a zdokonalují v lovecké a sportovní střelbě.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.