Přihlásit

Vlašimská společnost Sellier & Bellot rekordně investuje do výroby střeliva (Hospodářské noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Největší tuzemský výrobce munice, společnost Sellier & Bellot, chystá rekordní investici za 1,2 miliardy korun. "Agentura CzechInvest přijala minulý měsíc naši žádost o získání pobídky pro investici do rozšíření kapacit," potvrzuje generální ředitel Sellier & Bellotu Radek Musil.
Jen za poslední dva roky firma utratila přibližně 750 milionů korun za vývoj, výrobu munice a stavbu nových hal. A pokud CezchInvest požadavky muničky odsouhlasí, tak vlašimské továrny nadále porostou.
Už nyní se obrat podniku každoročně navyšuje o patnáct až osmnáct procent. Letos dosáhne částky tři a půl miliardy korun. V případě plánované investice by se suma do tří let vyšplhala na pět miliard. Rozšiřování i bez CzechInvestu Výrobce střeliva chce od státní agentury podporující podnikání zprostředkovat investiční pobídku formou slevy na dani z příjmu, kterou je možné uplatňovat i deset let. Přestože podnik stále čeká na vyjádření úřadu, podle slov ředitele bude expandovat tak jako tak. "Pokud by se stalo, že z nějakého důvodu nebude naše žádost schválena, tak své plány jen upravíme," konstatuje Musil.
CzechInvest zatím investiční plány společnosti nekomentuje, protože žádost momentálně posuzují příslušná ministerstva. "V případě splnění všech zákonných podmínek je rozhodnutí o příslibu investičních pobídek vydáno asi do tří měsíců od podání žádosti na CzechInvestu, záleží opět na specifikách konkrétní žádosti," uvádí mluvčí agentury Petra Menclová. O výsledku by se měla firma dozvědět začátkem léta.
Největší částku podnik plánuje investovat už od ledna příštího roku. Peníze půjdou do výroby metalické munice, tedy na produkci nábojů do revolverů, kulových zbraní a pistolí. "Do konce roku 2017 tak zcela pokryjeme plánovanou výrobu nábojnic," představuje si ředitel. Dodává, že v současné době má společnost u bank úvěry ve výši 200 milionů korun, během expanze se dostanou na částku okolo 400 milionů korun.
Většina munice je na export Každý den opustí místní továrny dva miliony kusů nábojů. Dvě třetiny produkce končí na civilním trhu - na střelnicích a brokové náboje kupují myslivci. Zbytek munice odebírají ozbrojené složky včetně těch českých. A právě kvůli kontraktům pro armády a policie chce Sellier & Bellot rozšiřovat kapacitu.
"Hodně počítáme s civilními zakázkami pro Spojené státy a pro policejní i vojenské složky po celém světě," potvrzuje Musil.
Silně exportní firma dodává do osmdesáti zemí. Čtyřicet procent produkce prodá v Evropě, třicet si ukrajuje Severní Amerika a poslední třetina končí na ostatních světových trzích. Například v Africe, ale obchodně je pro společnost zajímavý i Blízký a Střední východ.
Tuzemskou firmu Sellier & Bellot, která letos slaví 190. výročí založení, koupil v roce 2009 brazilský koncern CBC. Podnik tak dnes patří do stejné skupiny jako německý výrobce malorážní munice MEN či značka Magtech.
"V Německu a Brazílii investují pouze do zvyšování efektivity, nikoliv do kapacity," vysvětluje Musil další z důvodů pro rozšiřování výroby.
Nová místa pro 300 lidí Vlašimská firma v současné době živí 1400 lidí a patří k největším regionálním zaměstnavatelům. V případě rozšiřování nabere až 300 nových pracovníků.
"Každá pracovní příležitost je pro nás cenná, přestože se u nás nezaměstnanost pohybuje pouze okolo šesti procent," podotýká starosta Vlašimi Luděk Jeništa.
Sellier & Bellot už v současné době zaškoluje nové odborníky a plánuje nabírat další specialisty. Zároveň přijme i zaměstnance na dělnické pozice. Nedostatku lidí se zatím munička neobává. "Musím to zaklepat, ale zatím nemáme s náborem problém," dodává šéf společnosti Radek Musil.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.