Přihlásit

Naučné stezky seznamují s unikáty Opavska (region Opavsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

OPAVSKO
Vůně lesa, zpěv ptáků a klid od městského hluku, to je to, co nám pomůže načerpat ztracenou energii, zklidnit mysl a zlepšit náladu. Náš region nabízí řadu přírodních rezervací. Naučné stezky nás bezpečně provedou hlubokými lesy i tajemnými mokřady. Budeme udivení kolika ohroženým druhům živočichů a rostlin se daří právě u nás. Na stezkách Opavska si na své přijdou romantici, dobrodruzi, děti i milovníci historie včetně vojenské.

Cesta do pravěku či divokých kaňonů
Jedním z nejkrásnějších přírodních míst Opavska nás provede naučná stezka Hvozdnice. Povede nás místy, kde měli své osady první pravěcí zemědělci na Opavsku. Hvozdnice jim nabízela čistou vodu i ryby a lesy dostatek dřeva. Severák v Době ledové sem navál spraše, které lidé postupně proměňovali v ornou půdu, čímž lužní lesy mizely. Kus tady ale ještě zůstal a spolu s naučnými tabulemi nám pomůže přenést se do pravěku a vnímat úsilí tehdejších lidí. Z těchto představ nás vytrhne až vůně jehličnanů. Stezka nás totiž dovede přes Štáblovický mlýn až do lesa pod Herticemi, čímž nám umožní vdechnout rozdíl mezi lužním listnatým lesem plným mokřadů, ptáků, žab v tůňkách a barevných květin a mezi jehličnatým lesem. Dobrodružství chtivé ráda přivítá naučná stezka Moravice, která vede od bývalého kamenolomu Anina dolina. Tady stojí za prohlídku zajímavá technická památka -dřevěná sýpka na kamennou drť. Stezka dále vede divoce působícími kaňony, kterými je údolí řeky Moravice typické až na Vikštejn. Ve stěnách mohutné zříceniny, a zejména při probádávání zachovalých sklepení nás zamrazí, když si vzpomeneme na ženu, kterou zde kdysi zaživa zazdili. S historií, přírodními zajímavostmi, zvířaty, která v údolí žijí, i s rostlinami seznamují naučné tabule. Stezka dlouhá jen 1,5 km se bude líbit i dětem, protože skýtá spoustu tajemných míst, která doslova vybízejí k hrám. Fantazii se meze nekladou, jen pozor na pády ze skal či zbytků hradních stěn.

Podzemní bludiště plné netopýrů
V údolí Moravice stojí za projití ještě jedna naučná stezka, taktéž prodchnutá historií. Nazývá se Dědictví břidlice a začíná u penzionu Bílá Holubice, kde je po domluvě možné zhlédnout expozici Imaginária břidlice. Návštěvníci si můžou objednat průvodce i na samotnou stezku, a to jak v českém, tak polském jazyce. Zajímavosti návštěvníkům neujdou ani bez něj. Stačí se pozorně dívat. Dvaadvacet tabulí upozorňuje na nejvýznamnější místa, jako je Halda šachty Anna, Nittmannovy doly, Raabovy doly a další. Seznamují s historií těžby břidlice i osudy zdejších horníků. Dvě staletí vznikaly památky, které zde dnes můžeme obdivovat díky stezce, kterou není problém projít ani s malými dětmi. Jejich 7 km je vedeno po polních a lesních cestách a stezka se dá i různě upravit nebo zkrátit. Děti budou fascinovat hluboké doly a černé otvory vedoucí do podzemí, a to i v několika patrech. Vyražené chodby dnes slouží jako zimoviště netopýrů. Nejvzácnější je důl Zálužné, kde zimuje na 1200 silně ohrožených netopýrů černých. Netopýři tvoří shluky až o 150 členech, zimují zavěšeni u stropu zabaleni do létací blány. V letní noci můžeme vidět, jak se dokáží ve tmě za rychlého letu vyhnout jakékoli překážce, dokonce v takových podmínkách zaměří drobný hmyz, kterým se živí.
Až 10 druhů netopýrů včetně těch ohrožených jsou také jednou z hlavních atrakcí stezky Černý les u Šilheřovic. Nejvzácnější z nich je netopýr stromový. Spatřit zde můžeme netopýra velkého, černého nebo parkového. Zpívat na cestu tu návštěvníkům bude hýl rudý, který je pro ostře červené peří na hlavě nepřehlédnutelný, a pokud navštěvníci nebudou dělat hluk, je možné, že se jim podaří spatřit na okraji rezervace i černého čápa.

Za červenáčke do pralesa
Údolí Moravice je pro kouzelné přírodní scenérie, které nabízí, zajímavými stezkami doslova protkané. Rozprostírá se zde i Národní přírodní rezervace Kaluža pověstná hlubokými bukovými lesy, které mají charakter opravdového pralesa. Kmeny starých buků poskytují výborné životní podmínky broukům, jako jsou červenáčci, pestrokrovečníci nebo zdobenci. Můžeme se sem vydat ze Žimrovic po silnici podél pravého břehu Moravice, ale zajímavější je zvolit Loveckou stezku Lichnovských, která začíná v zámeckém parku v Hradci nad Moravicí. Romantická zákoutí a výhledy do údolí Moravice, které nenáročná stezka nabízí, nám pomohou načerpat energii. Kaluža návštěvníky uchvátí strmými kamenitými svahy i rozlehlými loukami nad kterými poletují ohrožené druhy motýlů, například modrásek očkovaný a ohniváček modrolesklý. Je tady prostředí, kde se výborně daří i některým ohroženým rostlinám, jako je lilie zlatohlávek nebo kyčelnice devítilistá, se kterými nás podrobněji seznámí informační tabule.

Tajemství u vykotlaného dubu
Za návštěvu stojí i přírodní rezervace Dařenec, do které se dostaneme jednoduše po silnici vedoucí z Vřesiny do Píště, když odbočíme doprava k myslivně Hubert. Uprostřed rezervace na křižovatce lesních cest stojí už asi 500 let mohutný vykotlaný dub. Vypadá to, jakoby hlídal bludný balvan, který leží vedle, ale je to spíše naopak, protože balvan se sem dostal již asi před 250 tisíci lety díky ledovci. Kolem dubu a balvanu můžeme být svědky pestrého života. Z větve na větev tu skáčou veverky, občas se tudy mihne kuna a zaslechnout můžeme i velmi ohrožené druhy ptáků, jako je strakapoud prostřední, žluva hajní nebo datel černý. V Dařanci se dobře daří i ohroženým plazům a obojživelníkům, jako je zmije obecná, užovka obojková, slepýš křehký, různé ještěrky a žáby. Močály nás neutopí Byla by škoda, kdyby nás močály v přírodní rezervaci Koutské a Zábřežské louky odradily od procházky. Raději sáhněte po nepromokavých botách, aby vám nic z této pozoruhodné krajiny neuniklo. Právě mokro je totiž důležité pro celou řadu vzácných rostlin a zvířat, které zde můžeme spatřit. Nad vodou létají barevné vážky, kterých zde žije na 12 druhů. Desítky bílých čápů zde můžeme vidět, jak noří dlouhé zobáky do bažin, aby ulovili žábu, kterých zde žije vskutku požehnaně, stejně jako ještěrek. Výjimkou není ani čolek obecný a plazi jako užovka či slepýš. A hlavně je to místo, kde se vyskytují ti nejohroženější ptáci jako bukáček malý i bukáč velký, kritický ohrožený břehouš černoocasý a bekasina otavní. Protože tady nejsou naučné tabule, určitě stojí za to do batohu přibalit atlas ptáků a rostlin.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.