Přihlásit

Myslivci učili děti, jak pomoci přírodě (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Olomouc
Jak mohou školáci pomoci v ochraně přírody? I o tom byl právě končící česko­ ­polský projekt zaměřený především na environmentální vzdělávání dětí a mládeže. Jeho závěr patří mezinárodní konferenci Příroda kolem nás, která se uskuteční zítra v Pevnosti poznání Korunní pevnůstky v Olomouci.
"Konference nese podtitul Současné trendy nejen české myslivosti a mezi vystupujícími bude řada předních odborníků na problematiku ochrany přírody a myslivost," informoval Jiří Zbořil, předseda ekologické komise Českomoravské myslivecké jednoty a vedoucí projektu Příroda kolem nás. "Věnovat se budou otázkám budoucího vývoje myslivosti v kontextu České a Polské republiky, ale také současným trendům v dalších zemích Evropské unie," sdělil.
Projekt měl velký úspěch zejména na základních školách v Olomouckém kraji, kde myslivci uspořádali desítky besed. "Setkání se zúčastnilo na dva tisíce nadšených dětí a učitelů. Do výtvarné soutěže pak zaslalo své malby téměř pět set dětí, dvou mezinárodních soutěží ve znalosti přírody se zúčastnilo sto osmdesát dětí, další odborné akce a mezinárodní workshopy navštívilo na tisíc zájemců o myslivost," vypočítával Jiří Zbořil, jaká byla odezva u školáků v kraji.
Smyslem projektu bylo vytvoření tradice česko­polské spolupráce mezi institucemi působícími na obou stranách hranice v oblasti volnočasových aktivit orientujících se na oblast myslivosti, ekologie, ochrany přírody, krajiny a lesnictví. "Aktivity projektu byly zaměřeny především na vzdělávání dětí a mládeže a posílení vztahu k přírodě a ochraně životního prostředí," shrnul Jiří Zbořil s tím, že projekt byl financován z Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika - Polská republika 2007-2013.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.