Přihlásit

Veltruský zámecký areál ožívá, zájemcům nabídne vzdělávání (Mělnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Veltrusy
Slavnostní otevření edukačního centra na veltruském zámku bylo posledním krokem k ukončení projektu Schola naturalis. Součástí projektu byla i renovace staveb po povodních, které se v minulých letech prohnaly zámeckým areálem a přilehlým parkem.
Při příležitosti otevření centra se ve zrekonstruované oranžérii konala odborná konference pro veřejnost, které se zúčastnily i ředitelka Národního památkového ústavu (NPÚ) Naděžda Goryczková a náměstkyně ministra kultury Anna Matoušková.
"Těžiště projektu Schola naturalis, který byl financován z evropských dotací, spočívalo ve vzorové obnově zámeckého areálu," připomněla ředitelka NPÚ. Dodala také, že se jednalo celkem o jedenáct staveb, mezi kterými nechyběla konírna, domy lékaře a hajného, oranžérie nebo třeba severozápadní křídlo zámku. "Obnovou prošel také zámecký park včetně daňčí obory, ovčína a ovocného sadu," doplnila Naděžda Goryczková.
Hlavním smyslem projektu Schola naturalis, jenž trval po dobu pěti let, bylo nalezení dlouhodobého uplatnění obnovených památek a jejich naplnění takovým obsahem, který umožní i pokrytí finančních nákladů na provoz.

Programy pro školy i veřejnost
Otevření specificky umístěného edukačního centra umožňuje zájemců z řad školáků i veřejnosti vzdělávat se v programech, které souvisejí s historicko­společenskou, kulturní, zemědělskou a enviromentální tématikou nebo se zabývají otázkami péče o zvěř v oboře i ovčíně.
Mezi nabízené okruhy tak patří například zámek coby letní šlechtické sídlo, filozofická rovina kulturní krajiny, život na zámku, člověk a krajina, hospodářská zvířata, myslivost v zámeckém areálu, poezie krajiny, zahradní architektura jako umění.

Obnova za skoro čtvrt miliardy
Na obnovu areálu byly použity peníze z Evropské unie, od ministerstva kultury a NPÚ. Renovace celkem vyšla na bezmála čtvrt miliardy korun. Jejím cílem byla rehabilitace původního, takzvaného chotkovského okrasného statku, který slučuje estetické funkce s užitkovými. Tento přírodně krajinářský park tvoří vzorový model kulturní krajiny s lesy, poli, loukami, vodními toky i architekturou. Zároveň šlo také o splnění záměru, který odpovídá Evropské úmluvě o krajině, k níž se Česko připojilo před jedenácti lety.
Návštěvníci si navícmohou procházku zámeckým areálem zpestřit chůzí po osmnácti zrekonstruovaných mostech a mostcích přes Mlýnský potok.

Práce stále pokračují
Na zpřístupnění dalších budov a částí areálu veltruského zámku se stále pracuje. Do závěrečné fáze vstupují například restaurátorské činnosti v hlavní zámecké budově, které trvají už několik let. Zámecké expozice by se měly kompletně otevřít v roce 2017.
Jedinečnou příležitost prohlédnout si do této chvíle obnovené části zámku a stavby v jeho areálu měli příchozí uplynulý víkend.
Odborníci z NPÚ tam zájemce provedli historickým sadem a v holandském selském domě je seznámili s postupem rekonstrukcí, historickým sadařstvím a původními odrůdami jablek, které se v areálu pěstují. Poté se všichni mohli podívat do obnovené oranžérie, severozápadního křídla zámku, hájenky nad jeskyní u daňčí obory nebo třeba do severní konírny, kde už před časem našli nový domov koně přivezení ze Šumavy.

Areál před vodou ochrání hráze
V průběhu setkání s představiteli NPÚ a ministersta kultury se řešila také protipovodňová opatření, která by měla v budoucnu zabránit vylití další velké vody do zámeckého areálu. V úvahu podle všeho přichází obnova starých ochranných hrází a takzvaného dolního stavidla, řešily se ale i koncepční postupy v součinnosti s městy Veltrusy a Kralupy nad Vltavou i se státním podnikem Povodím Vltavy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.