Přihlásit

Kachny na staveništi museli lidé přemístit (Pražský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

O hnízdišti kachen, které vzniklo ve výkopu nedokončené stavby na Pankráci, nevěděl několik let téměř nikdo. Skrývalo se totiž za plechovými stěnami. Stavba byla ale před lety kvůli nedostatku financí zastavena a postupně jí deště kompletně zatopily. Vodní plochu, která v hlubokém výkopu vznikla, časem zaregistrovali divoké kachny i jiní vodní ptáci a pravidelně sem létali.

Voda ptáky lákala
"Kachny, které jsou známé tím, že si vybírají mnohdy neuvěřitelná místa pro hnízdění, zde navíc začaly každý rok vyvádět mladá kachňata. Jednalo se svým způsobem o ideální místo. Měly zde dostatek potravy, množství vhodných úkrytů a navíc jim nehrozilo nebezpečí od dravých ryb, psů ani od lidí," řekl ředitel Pražské zvířecí záchranky David Zítek.
Stavba však po několika letech získala nového investora a plán na dokončení kancelářské budovy opět ožil.
Drtivá většina vodních ptáků z místa sama odletěla, jedna kachní rodinka však na stavbě zůstala. Kachňata totiž nestačila dospět.
"Stavaři však byli natolik uvědomělí, že ptáky na vodě nechali plavat tak dlouho, dokud již nebylo nezbytně nutné je přemístit. Následně proto sami zavolali Pražskou zvířecí záchranku a domluvili se na odchytu," uvedl Zítek.

Kachňata zachránili
Bylo to v rozbahněném terénu poměrně náročné, ale nakonec se podařilo už odrostlejší mláďata, i díky pomoci dělníků, odchytit. Stará kachna však uletěla a dvě mláďata tak budou muset odchovat odborníci v záchranné stanici.
Kromě kachen záchranáři v těchto dnech přijímají množství jiných zvířat. Na linku zvířecí záchranky denně volají nálezci živočichů, nejčastěji pak mláďat. Průměrně v tuto dobu vyjíždí Pražská zvířecí záchranka k šesti případům za den v Praze i Praze­západ. Mnohdy se však jedná o zbytečný výjezd.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.