Přihlásit

Ornitologové: Mise byla úspěšná (Jičínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na konci května se v okolí Jičína uskutečnilo mapování druhové skladby ptactva

Jičínsko
Ve dnech 29. - 31. května se v bezprostředním okolí Jičína uskutečnil tzv. Víkendový výzkumný tábor. Akce, která si klade za cíl zmapovat druhovou skladbu ptáků na určitém území, zejména tam, kde je nedostatek místních znalců, či v rámci potřeby dat pro další výzkumné projekty.
"Hlavním smyslem letošního mapování byl sběr dat pro připravovaný Atlas hnízdního rozšíření ptáků v České republice. Podařilo se zjistit celkem 94 ptačích druhů, z nichž 21 druhů patří podle současné platné legislativy mezi zvláště chráněné. Velmi nás potěšil nález osmi silně ohrožených druhů a dvou kriticky ohrožených druhu," říká ornitolog Jaroslav Vaněk. Některé druhy byly na Jičínsku objeveny zřejmě vůbec poprvé. Největší pozornost si jistě zaslouží nález drobného pěvce lejska malého, který byl zjištěn na úpatí vrchu Bradlec. Zajímavá jsou zjištění obou kriticky ohrožených druhů - dravce luňáka červeného a pěvce strnada lučního. Uobou lze předpokládat hnízdění v mapované oblasti.
Mapovací akce se zúčastnilo 14 ornitologů z Východočeské pobočky České společnosti ornitologické, která tyto tábory pořádá již 22 let.
"Zjištěné údaje jsou velmi cenné a ve výsledku neposlouží jenom pro český atlas, ale budou využity pro nový, již druhý evropský atlas, který si neklade za cíl nic jiného, než poznání současného stavu ptactva na celém evropském kontinentu," připomněl Lukáš Kadava z Východočeské pobočky ČSO.
Dodává, že podrobnější zpráva o proběhlém Výzkumném táboře je již zveřejněna i na webových stránkách www.vcpcso.cz

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.