Přihlásit

Národní výstava ukáže myslivost ze všech stran (Právo Víkend)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nádherné lovecké trofeje z celého světa, preparáty zvířat, ke kterým se jinak zblízka nedostanete, chutné delikatesy z pravé zvěřiny, lovecké potřeby a zbraně, ale i vystoupení trubačů, vábičů a sokolníků. Nejen to nabídne od 25. do 28. června Národní výstava myslivosti na Výstavišti v Brně.

Pavilón G1 navodí pro návštěvníky dokonalou iluzi lesa se vším, co k tomu patří
"Pavilónem povede lovecký chodník, cestu lesem věnujeme památce profesora Hromase, jedné z největších osobností československé myslivosti, který stál u obnovení ústavu myslivosti v Brně," popisuje mluvčí výstavy Radovana Pastrňáková.
Na velkém pódiu je připraven bohatý program pro dospělé i děti. Někteří tak možná poprvé v životě na vlastní oči spatří pasování významné myslivecké osobnosti do rytířského řádu.
"Slavnostní ceremoniál obvykle děláme v kapli, poprvé veřejnost uvidí obřad živě," upozorňuje Pospíšil. Kromě pasování se také dozvíte, jak se vábí jeleni, uvidíte vystoupení trubačů i ukázky sokolníků či loveckých psů.
Dechberoucí podívaná s názvem Za zvěří kolem světa ukáže zvířata typická pro každý kontinent. "Budou tam unikátní preparáty, jako je lví rodina nebo žirafa, krokodýl lidojed, medvědi," přibližuje Jaroslav Pospíšil. Část vystavených zvířat pochází od Josefa Vágnera, slavného cestovatele, jenž se velkou měrou zasloužil o vznik prvního českého safari v Zoo Dvůr Králové nad Labem.
Organizátoři nezapomněli ani na nejmenší. "Mendelova univerzita má pro děti nachystaný zajímavý program, naučí se nové poznatky o lese i lesních škůdcích, součástí budou i přednášky a soutěže," přibližuje dětskou část programu Pastrňáková.
Národní výstava myslivosti se koná současně s Národní výstavou hospodářských zvířat a zemědělské techniky.
Trojlístek akcí doplňuje chovatelská výstava PROPET, účastní se jí více než tři tisíce psů všech plemen.

Myslivost nejsou jen hony
Počátek lidové myslivosti, tedy i myslivosti jako hobby, se datuje od poloviny 19. století. "Dnes už je daleko více myslivců, kteří se řemeslu věnují jako koníčku, než profesionálů," tvrdí znalec v oboru Pospíšil.
Myslivcem se může stát v podstatě každý, kdo má dostatečnou kuráž, složí příslušné zkoušky nebo je absolventem odborné školy, která má v osnovách i myslivost. Začne mu pak velký a z větší části neviditelný celospolečenský úkol - péče o krajinu. "Lidé často vidí jenom to, jak jdou myslivci na hon, něco uloví, večer si sednou, povídají a zpívají, ale ta práce je celoroční," upozorňuje Pospíšil.
Umísťovat a hlídat pachové odpuzovače zvěře kolem silnic, udržování všech remízků, vodotečí a studánek, výsadba nových stromů, sběr kaštanů a žaludů jako krmiva pro lesní tvory, medikace zvěře tak, aby se nešířily nemoci, to je jen zlomek povinností myslivce. "Je to komplexní péče o krajinu, kterou myslivečtí nadšenci dělají bez nároku na odměnu," tvrdí Pospíšil.
Dnes je ožehavým tématem úhrada škod způsobených zvěří. "Nedávno byl na jižní Moravě vysázen nový porost, v noci přišla skupina divočáků a způsobila škodu za 1,5 miliónu korun. Vlastník porostu chtěl škodu nahradit po mysliveckém sdružení, protože nezabránilo účinným způsobem škodě. Osobně si myslím, že žádný spolehlivě účinný způsob neexistuje," tvrdí.

Další lákadla
Na své si přijdou i zájemci o kynologii nebo řezbářství. Labužníci si na místě užijí pravé kulinářské hodování. Tradiční i méně obvyklé pokrmy ze zvěřiny nachystají kuchaři v kulinářské show pod taktovkou šéfkuchaře Ivana Vodochodského. Kdo by neměl chuť na zvěřinu, může ochutnat tradiční regionální jihomoravské potraviny. K navození správné atmosféry přispěje i živá cimbálová muzika Jožky Šmukaře.

***

* Otevřeno: od 9 do 18
* Vstupné:
100 Kč (při platbě online na: etickets.bvv.cz)
170 Kč při platbě na místě
130 děti od 6 do 15 let
50 Kč pro organizované autobusové zájezdy 15 osob

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.