Přihlásit

Orlí mládě Cecilka II. už trénuje letky (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Libavá
V pořadí třetí mládě orlího páru v Oderských vrších je opět samice. V kuřeti, které spokojeně roste v hnízdě na statném jehličnanu, by člověk ještě marně hledal jednoho z největších okřídlených predátorů Evropy. Už se však osměluje a začíná trénovat letky, tedy peří, které umožňuje ptákům létat. Ochranáři jsou z mláděte nadšeni. Aby ne, je vzácným důkazem toho, že se jim úspěšně daří navracet ohroženého dravce tam, odkud před sto lety vymizel.
Samička dostala jméno Cecilka. Přesněji Cecilka II. "Jméno jsme jí dali na počest orlice Cecilky, která byla vypuštěna v roce 2006, v prvním roce realizace projektu Návrat orla skalního do ČR," uvedl hlavní vedoucí projektu Návrat orla skalního do ČR Petr Orel.

Smutný osud
Cecilka obsadila hnízdní teritorium na Slovensku ve Strážovských vrchoch. "Po několik let tam hnízdila a vyvedla potomky. Vloni v letních měsících byla nalezena zastřelená brokovou zbraní," vysvětloval pojmenování mláděte Petr Orel.
Cecilka II. v současné době váží přes tři kilogramy. "Rychle dorůstá a již začíná trénovat letky," popisoval vedoucí projektu.
V Oderských vrších se ochranářům podařilo po sto letech úspěšně nastartovat posun karpatské populace tohoto druhého největšího ptačího predátora na území České republiky.
První samičkou, která se vylíhla v roce 2013, byla Anežka.
Rok nato přivedl orlí pár na svět samičku Báru. Pár z Libavé nevytvořila mláďata vypuštěna ochranáři do přírody, ale jde o šestileté dravce narozené na Slovensku. "Samice, kterou jsme pojmenovali Libavá, se vylíhla v Nízkých Tatrách, samec Slávek pochází z Malé Fatry," informoval vedoucí projektu.
Oba dravci se napojili na dříve vypuštěná mláďata a trávili s nimi několik měsíců na místě, kde ochranáři dravce vypustili. Poté obsadili hnízdo jiného páru, který zmizel a ochranáři o něm už nemají žádné zprávy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.