Přihlásit

Lovecký zámeček Tři trubky využívá armáda (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Romantický lovecký zámeček Tři trubky nechal postavit v letech 1888-1890 dobříšský kníže Jeroným Colloredo­ Mansfeld, majitel zdejších lesů. PůvodněsenejmenovalTři trubky, ale říkalo se mu prostě zámeček U tří trubek. Tři trubky se totiž nazývala hájovna, postavená přibližně o dva kilometry výše proti toku Třítrubeckého potoka. Dnes z ní stojí jen stodola. Jiný název zámečku, užívaný zejména v prvním desetiletí, byl Amerika.
Stejně se totiž nazývala nedaleká hájovna, stojící v údolí směrem ke Strašicím. Za první republiky byl nejčastěji nazýván Lovecký zámeček, případně s dodatkem U tří jelenů. Zámeček byl postaven v romantizujícím stylu pod soutokem Třítrubeckého a Padrťského potoka v místech, kde se údolí poněkud rozšiřovalo.
Okolo zámečku byl založen lesní přírodní park. Vysazeny zde byly i některé exotické dřeviny. Dodnes v blízkosti zámečku můžeme spatřit několik exemplářů cypříšku Lawsonova nebo obrovskou douglasku přímo před vchodem, která se nízko nad zemí rozděluje na dva mohutné kmeny.
Autorem projektu objektu byl vídeňský architekt italského původu Camillo Sitte a stavbu provedla za 18 000 zlatých vídeňská firma inženýra Kohla. Objekt měl především reprezentační charakter a tomu odpovídalo i vnitřní vybavení. Vystaveno zde bylo mnoho pozoruhodných loveckých trofejí, stěny zdobily malby a rytiny s výjevy z loveckých scén a nejkrásnější exempláře jeleních paroží. Také vnitřní zařízení bylo moderní a na úrovni; objekt měl i vlastní vodárnu a malou vodní elektrárnu.
Po založení vojenského újezdu odvezli Mansfeldové většinu loveckých sbírek zpět do Dobříše a zámeček zakoupila armáda. Sloužil však stále ke stejnému účelu, jeho hosty byli především lovci z řad vysokých státních a armádních činitelů. V zámečku se zastavili i oba naši prvorepublikoví prezidenti - T. G. Masaryk i E. Beneš.
Od roku 1942 až do května 1945 zde žil významný německý polní maršál Walter von Brauchitsch.
Po roce 1948 se staly Tři trubky oblíbeným místem komunistických generálů a pohlavárů. Při cvičeních se tu pořádaly hostiny a bujaré pitky. Objekt byl v té době dosti nevhodně adaptován. Stylovou budovu obklopily přístavby, zděné části dostaly břízolitovou omítku, také interiéry byly naplněny nevhodným, byť luxusním, nábytkem. Zámeček byl po roce 1990 opraven a stále je armádou využíván.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.