Přihlásit

Vyznavači Hubertova cechu se scházejí v Brně (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vystoupení trubačů, sokolníků, předvádění práce loveckých psů, ukázky vábení a také soutěže mladých gastronomických odborníků. To vše je k vidění na prvním ročníku Národní výstavy myslivosti, která obsadila až do neděle pavilón G1 na brněnském výstavišti. Na celkové ploše 1875 čtverečních metrů se představuje 80 vystavovatelů - 69 domácích a 11 zahraničních.
Většina exponátů tvoří jakousi výkladní skříň oboru, který má v našich zemích velmi dlouhou tradici s množstvím zvyků, psaných a nepsaných pravidel. K vidění jsou historické i moderní lovecké zbraně, množství svátečních i pracovních uniforem, unikátní lovecké trofeje včetně vycpanin, mezi kterými například nechybí i autentický lidožravý krokodýl.
A i když se celá výstava nese v duchu pocty zakladateli současné české moderní myslivosti profesoru Josefu Hromasovi, je jedna z částí pavilónu věnována další legendě, cestovateli a zoologovi Josefu Vágnerovi, který zakládal první safari u nás.
Myslivost však není jen lov, ale je s ní spojena i celá řada problémů, o kterých se bude na Národní myslivecké výstavě, jež se koná souběžně s Národní výstavou hospodářských zvířat a zemědělské techniky, také jednat. Jedním z nich jsou i škody spáchané každoročně zvěří na zemědělských porostech. Jejich výše se odhaduje až na miliardu korun ročně.
Myslivosti se v ČR podle něj v současnosti věnuje zhruba 100 000 lidí. "Přesný počet nelze říct, protože povinnost být organizován už dávno neplatí. Víme, že ve vrcholné organizaci, kterou je Českomoravská myslivecká jednota, je nyní 68 000 členů. Mimoto však existuje dalších nejméně osm jiných menších spolků a organizací, které sdružují řádově po stovkách členů," dodává přední český odborník na myslivost Jaroslav Pospíšil.
Výstavy v Brně potrvají do neděle a o víkendu je ještě doplní výstava chovatelských potřeb spojená s výstavami psů a koček.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.