Přihlásit

Malí školáci poznávali přírodu (Táborský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jarní dny jsou v mateřské škole Hastrmánek v Táboře pro každého kluka i holčičku plné nových zážitků. Se sluníčkem a dobrou náladou vymýšlíme pro děti spoustu akcí, na které se vždy společně těšíme a připravujeme.
Jednou ze zajímavých aktivit je lesní pedagogika. Vlastně si celý školní rok v řízených činnostech vyprávíme o tom, co se asi teď děje v přírodě, o zvířátkách, o počasí.
Využíváme k tomu různé didaktické pomůcky, obrázky, hry, písničky. Ale nic není tak autentické jako opravdový výlet do lesa. Tak půjdeme?
Autobusnás dopravil až do Sezimova Ústí a pak již ťapalo 18 dětí s paní učitelkami po svých a mířilo lesní cestou k vytčenému cíli. Po přivítání s Tomášem Kalafutem a Pepou Svobodou, kteří jsou odborně proškoleni, jsme se již octli uprostřed přírody.
Nejdříve si kluci a holky vyzkoušeli, jaké mají svaly. Přetahování s lanem bylo malou rozcvičkou na další toulky přírodou.
Toulali jsme se i cestou necestou a se zavřenýma očima poslouchali zvuky a cítili doteky větviček, listů, překonali potůček i jiné překážky.
Hmatem děti poznávaly šišku, parohy a třeba i kožešinu z lišky.
Pak již s očima na šťopkách závodili kluci a holky, kdo na obrázku pozná lesní zvíře, květinu, strom. S papírem a pastelkou si vyzkoušeli, jakou kůru má na sobě strom jehličnatý a listnatý, když kopírovali jejich strukturu přímo na kmeni. A když jsme v oboře uviděli dančí rodinku, nikdo ani nedýchal.
Malá svačinka uprostřed přírody osvěžila malé výletníky natolik, že při házení šiškou na strom byly výsledky družstev skoro nerozhodné. Hra na tichou poštu nás i rozesmála, protože někdy v závěru hry vznikala nová čeština. Vůně opečených buřtíků a čerstvého chleba nám dodala sílu na zpáteční cestu. Lesní kamarádi Tomáš a Pepa rozdali dětem dárečky vyrobené ze dřeva a rozloučili se s námi.
Děkujeme zaměstnancům Správy lesů města Tábora za poučné a zábavné chvíle v lese. Tak zase za rok?

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.