Přihlásit

Jeleny přivábí plastová trubka i lastura (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hluboká nad Vltavou
Hudební sluch i paměť, ten správný nástroj a ochota chodit často do lesa. To vše je třeba k tomu, aby se člověk stal přeborníkem ve vábení jelenů.
Několik se jich v sobotu sjelo do Hluboké nad Vltavou k místnímu loveckému zámečku Ohrada, kde se v rámci tradičních Národních mysliveckých slavností uskutečnilo Mistrovství České republiky ve vábení jelenů.
Zúčastnili se ho i tři někdejší spolužáci ze střední lesnické školy - Lubomír Doležal a Tomáš Třeský z Nové Role a Michal Bledý z Rakovníka. "K vábení jelenů nás zhruba před deseti lety přivedla naše učitelka. Přihlásila nás na soutěž, a tak jsme se to museli naučit," vysvětlovali mladí muži v mysliveckých uniformách. Dva starší z nich, Lubomír a Tomáš, už si v minulosti na hlubockém mistrovství "vyvábili" postup na mistrovství Evropy.
Podstatou vábení je podle myslivců napodobit hlas jelena a vystihnout obsah daného sdělení. "V komunikačních signálech jelena je třeba se naučit vyznat. Každá sloka vyjadřuje něco jiného. Jednou to může být hledání laní, jindy zase oslava vítězného souboje," vysvětloval Lubomír Doležal. K napodobení charakteristického hlasu krále lesa se dají použít různé pomůcky. Někdo využívá plastovou trubku zvanou řevnice, která se dá pořídit v obchodě s loveckýmim potřebami. Jiní vábiči používají lasturu vytaženou z moře nebo rohy stepního skotu. "Každý si musí vyzkoušet, co mu nejvíce vyhovuje. Záleží totiž i na hlasovém fondu vábiče," podotkl TomášTřeský.
Jelikož zvuk vydávaný vábiči se musí co nejvěrněji přiblížit zvířecímu hlasu, což ostatně posuzují i porotci při mistrovstvína Hluboké, je prý nejlepší trénovat přímo v lese. "Doma totiž nemáte žádnou odezvu," zasmál se Michal Bledý.
V lese si vábiči mohou s jeleny "povídat". "Hlas jelena si naposloucháme, pak se ho snažíme okopírovat a čekáme na další případnou reakci. Takhle to můžeme opakovat pořád dokola," popsal Tomáš Třeský a dopnil, že někteří vábiči si hlas jelenů v lese nahrávají, aby pak mohli trénovat i doma. "Mnozí z nás jsou ale schopni jelena naposlouchat a pak si jeho hlas zapamatovat. I proto je jedním z předpokladů k úspěchu na soutěžích vábičů vyvinutý hudební sluch a také hudební paměť," dopnil myslivec, jenž spolu se svými kolegy ve volných chvílích hraje na kytaru nebo lesnice.
Prvořadým cílem vábičů není přilákat prostřednictvím své dovednosti jelena proto, abyjejmohliulovit."Častějise jeleny za pomoci vábniček snažíme jen vylákat z hustého lesa nebo houštin na nějaké přehledné místo, abychom si zvěř mohli dobře prohlédnout, takzvaně přečíst. Musíme mít přece přehled o tom, koho máme v revíru," uzavřel Lubomír Doležal.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.