Přihlásit

Trojvernisáž na zámku (Krnovské noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na zámku v Linhartovech 4. července od 18 hodin proběhne trojvernisáž, která představí obrazy a grafiky náchodského výtvarníka Jiřího Kodyma, výstavu fotografií ke 100. výročí vysazení kamzíků v Jeseníkách, jež připravil Jiří Pecháček, a také ucelenou kolekci polských výtvarníků.
Znalec jesenických kamzíků Jiří Pecháček si zamiloval přírodu a zvířata v ní už v dětství. V patnácti letech mu dal otec pod stromeček fotoaparát Voigtländer 6x6 a tak objevil své celoživotní hobby. Ještě na vysoké škole si udělal zkoušky z myslivosti. Tehdejší doba mu ale nedovolila koupit si zbraň, tak už navždy zůstal věrný fotoaparátu a toulkám přírodou. Díky jeho fotoaparátu můžeme nádherné kouty naší české přírody obdivovat také my. Objektivem mohl lovit jakoukoliv zvěř a nemusel mít na tento lov povolení.
Začal spolupracovat se zoologickým oddělením Slezského zemského muzea v Opavě. Fotograficky zpracoval preparační postupy, podílel se na vzniku odborné ornitologické organizace pro tehdejší členské státy RVHP a podobně. Dal také dohromady partu lidí, kteří fotografují a natáčejí zvěř v přírodě a začali si říkat Bezflinťáci. Nakonec se mu osudovou stala vášeň poznávání života kamzičí zvěře v Jeseníkách a fotolov na tetřeva hlušce. Mezi lidmi, kteří fandí kamzičí zvěři, vyhlásili petici na záchranu jesenických kamzíků. Díky obrovské podpoře 25 132 podpisů se podařilo kamzíky v Jeseníkách zachránit.
V rámci oslav 100 let vysazení kamzíků v Jeseníkách vytvořil sedm filmů o kamzičí zvěři nejen v Jeseníkách, vydal knížku a stal se autorem výstavy Kamzíci v Jeseníkách 1913 - 2013, kterou můžete zhlédnout na zámku v Linhartovech .

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.