Přihlásit

Myslivost je drahá, ale stojí za to (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Střední Morava
Říká se, že peníze hýbou světem, nebo že peníze jsou až na prvním místě. Jsou to nepochybné léty potvrzené pravdy, které platí obecně a nevyhýbají se bohužel ani oblasti myslivosti.
Začíná to zpravidla přihláškou do přípravného kurzu. Jmenuje se adeptský kurz žadatelů o první lovecký lístek a zkoušku z myslivosti. Stojí 5000 korun a jsou z něho hrazeny náklady na lektory a povinné střelby včetně nákladů režijních. K tomu je třeba připočítat náklady na dopravu na kurz a zkoušky.
Po složení zkoušky si nepochybně půjdete pro lovecký lístek. Bez něho totiž myslivcem být nelze. Stojí 1000 korun, naštěstí je to částka jednorázová a bez časového omezení. Následuje žádost o vydání zbrojního průkazu, kupodivu zase za poplatek, tentokrát 500 korun a dalších 500 vždy po pěti letech.
Koupíte­li si zbraň, bude vás u každé stát 200 korun vystavení průkazu zbraně. Bez tohoto dokladu zbraň nesmíte držet a na lov nebo hon vás bez ní a všech dalších výše uvedených dokladů nepustí. Výkon práva myslivosti musí mít každý myslivec pojištěn. Nejjednodušší je být členem Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ). Stojí vás to ročně 800 korun (pokud jste student, důchodce nebo pracovník Lesů ČR - máte to za 500 ročně). Pojištění u myslivecké pojišťovny Halali přijde na 400 korun a je součástí tohoto poplatku. Zbytek se dělí mezi ústředí ČMMJ a okresní myslivecký spolek.
Jako člen ČMMJ máte řadu výhod, mezi které patří nižší poplatek při kynologických zkouškách vašeho psa nebo slevy na vybraných mysliveckých akcích pořádaných jednotou. Okresní spolek pak ze svého podílu na příspěvcích hradí náklady na jím zajišťovanou činnost - zkoušky psů, práci s mládeží, střelecké akce a propagační akce včetně nákladů provozních. ČMMJ má celostátní rozměr a je z mysliveckých organizací zdaleka největší. Členství v ní není povinné, povinné je ale pojištění výkonu práva myslivosti, které lze sjednat i u jiné pojišťovny. Pojištěním jinde ale přijdete o výhody poskytované ČMMJ a podle mne i o pocit sounáležitosti s mysliveckou obcí. Ušetříte sice 400 korun ročně na členském poplatku, ale je na zvážení, jestli je to úspora skutečná.
Následuje určitě nejvyšší soubor nákladů, kterým je vybavení pro vlastní výkon myslivosti. Z osobní zkušenosti samozřejmě vím, že se budete snažit na jedné straně vybavit se co možná nejdříve, ale nezbude vám nic jiného, než pořizovat věci postupně. Takže první asi bude zbraň. Lovecká je brokovnice, dnes hlavně používaná na střelecké závody na asfaltové terče. Neříkám, že si ji neužijete na honu na drobnou zvěř, ale té je moc málo a příležitostí ještě méně. Kulovnici nebo kombinovanou zbraň na čekané využijete rozhodně líp. Cenově se pohybujete v relaci do 20 000 korun za levnější modely, pokud budete kupovat zbraň z druhé ruky, rozhodně ušetříte. Je ale potřeba stav zbraně před nákupem dobře posoudit. Samozřejmě lze koupit zbraň podstatně dražší, není výjimkou cena přes 50 000 i více. V tom případě ale máte téměř zaručeno, že kupujete opravdovou kvalitu.
Ke zbrani patří, s výjimkou brokovnice, kvalitní zaměřovací dalekohled. Kvalitní, zjistíte to nejlépe při lovu za šera nebo v noci, koupíte za 6000-15 000 korun, samozřejmě jsou i o hodně dražší. O pozorovacím dalekohledu platí totéž. Teď už zbývá jenom nějaké oblečení a obutí a pomalu můžete vyrazit do honitby.
O tom oblečení jenom malou poznámku. Moc prosím, nekupujte všelijaké maskáče nebo snad v armádních výprodejích vojenské polní uniformy. Je to sem tam na honech na některých lovcích vidět. Takovéto odění do české myslivosti rozhodně nepatří. A tak pár nábojů do kapsy (brokový asi za šest korun, kulový za 25 i víc) a můžete jít.
Pokud ovšem máte to štěstí a nemusíte si "kupovat" místo v honitbě s vysokým nájmem. Není výjimkou honitba, za kterou se ročně platí i stotisícová, někde i vyšší suma. Ta se potom musí rozpočítat na příslušné jakési členské podíly. Stojí to hodně peněz. Ale ten myslivecký život pro toho, kdo jej chce žít, za to stojí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.