Přihlásit

Vyšel Magazín myslivosti 2015 (Náchodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na tradici českého mysliveckého uměleckého písemnictví navazuje pozoruhodná novinka Magazín myslivosti 2015 a Myslivecký kalendář Klubu autorů při Českomoravské myslivecké jednotě, který už počtvrté vydalo nakladatelství Myslivost v Praze v květnu 2015. Do tisku jej připravili erudovaní jeho editoři, a to Jiří Kasina, šéfredaktor časopisu Myslivost, a Oldřich Koudelka, spisovatel, odpovědný redaktor Magazínu myslivosti ve spolupráci s redaktorkami Myslivosti Slávkou Hrušákovou, Marcelou Kasinovou a Kamilou Kasovou. Autorem zdařilé grafické úpravy je Zdeněk Růžička. Slovem magazín se zpravidla označuje periodicky ilustrovaný, pestrý, zábavný a zajímavý časopis a v našem případě též čtivý kalendář.
Recenzovaná brožovaná kniha formátu A5 má celkem 224 stran a obsahuje uvnitř v textu celkem 182 ilustrací, především barevných snímků a kreseb na křídovém papíru. Beletristický sborník je dílem 30 autorů, 25 mužů a pěti žen a dále řady autorů snímků, například známých fotografů jako jsou Jan Hlaváč, Josef Drmota, Ivan Kňaze, Táňa Koudelková, Petr Šeplavý, Jaromír Zumr st., Martin Žatka. Ilustracemi a kresbami doprovodili Petr Hrach, Soňa Hubáčková, Hana Křenková, Eva Malovaná a Oldřich Tripes, karikaturní a komiksové kresby vytvořil Petr Slaba. 
 
Texty vychází ze zážitků autorů
Zajímavé texty v češtině i ve slovenštině tematicky čerpají z osobních zážitků autorů myslivců, z jejich loveckých prožitků, zážitků i podrobného pozorovaní přírody a zejména zvěře, která je zde zastoupena snad všemi hlavními druhy. Převažuje beletrie, krásné písemnictví, zejména próza, ale i verše, básně a poezie, statě literatury faktu i hluboké ideové sentence s mravním poučením z počítače Josefa Drmoty s ušlechtilou myšlenkou i vlastním snímkem. Dovolte, abych ocitoval ze strany 101 jeho pravdivou metaforickou a metonymickou Modlitbu:
"Les je velebný chrám, kde kázání vedou jeho děti. Kde kamenné žebroví klenby zastíní propletené větve velikánů. Kde šumění listoví zní jako andělská křídla. Kde sepjaté ruce nahradí štíhlá linie smrkové koruny. Kde omamnou vůni smůly vyměníš za nejvzácnější kadidla. Kde se vroucí modlitba stává vědomím vzájemné propojenosti. I zde můžeme pocítit všudypřítomnost Stvořitele. I zde můžeme věřit v jeho moudrost."

Rozmanité příběhy, rozličné úhly
Na celé knize je mi sympatické, že se zde prezentují, představují ve své konkrétnosti rozmanité příběhy, rozličné úhly pohledu na živou přírodu, především na zaznamenání odlišného chování nejen pravodatných myslivců, ale i pokleslých pytláků, na projevy různé zvěře a na rozdílné pohledy na dění v bohaté a tajemné přírodě. Všechny autory včetně autorek spojuje jedno společné, a to láska, obdiv i osobní poznávání a prožívání tajemných zákonitostí přírody v celé komplexnosti. Při četbě jednotlivých textů si uvědomujeme pestrost kreativity jednotlivých autorů, mnohotvárnosti a rozrůzněnosti uchopení tématu i osobních prožitků, zážitků, procítění a sdělení vlastní osobní zkušenosti z pobytu v přírodě, na čekané, na šoulačce, na kazatelně i na osamělém i společném lovu. Při četbě defilují přepestré příběhy podložené osobní zkušeností, empirií aktivního myslivce a nimroda. Při četbě žasneme, že autory spojuje vstřícnost a láska k živé přírodě, zejména k lovné zvěři všech druhů na území Česka i Slovenska v denní i noční i v různé roční době. Na stránkách toho magazínu se setkáváme opět s novými texty řady autorů a autorek, které jsou známé z nejrozšířenějšího zájmového a odborného časopisu Myslivost, mající podle mne výbornou úroveň obsahovou i grafickou.
Nelze zde hodnotit a referovat o jednotlivých statích, ale snad nebude na závadu uvést jména autorů: Oldřich Koudelka, letošní šedesátník, pokračovatel v díle zvěčnělého docenta Jaromíra Kovaříka, o němž napsal vynikající monografii, je zde zastoupen čtyřmi texty, jednak beletristickými, jednak skvělou statí literatury faktu s názvem Etika v myslivosti stále aktuální (strana 214­-219). Dále po čtyřech textech zde nalezneme práce Štěpána Neurwirtha, Evy Malované i s básněmi. Třemi texty se představuje Leo Vala, Jiří Šmotek, slovenský autor Ivan Kňaze, Miroslav Švec. Dále se zde potkáváme s beletristickými příspěvky Evy Foglarové, Eduarda Svítivého, Jitky Vaňkové ­Přibylové, Vladimíra Velického, Oldřicha Tripese, Zdeňka Hlaváče. Dále přispěli Zdeněk Hruška přehledem Myslivecký rok, Milan Stoniš, Ota Bouzek, Slovák Igor Michalík, Miroslav Pomezný, Jana Malá, ze Slovenska Jozef Herz, Miroslav Kupča,. Antonín Ešner, Arnošt Tabášek, Vladimír Strnad, Zdeněk Šíbr, Miroslav Pomezný, Petr Duda, ­Vlasta Tylková a Jaroslav Šprongl.

Nechybí humorně podané příběhy
Je obtížné hodnotit po stránce literární jednotlivé příspěvky. Od prostého vyprávění, k popisu, k impresionistické kresbě i realistickému uchopení se tématu. Nechybějí ani humorně podané příběhy včetně varovných o pytlácích. Zábavnou složku doplňují mnohé křížovky. Na duši potěší i nehledané verše básníka Miroslava Čepického a Evy Malované.
Je nepochybné, že texty jsou vesměs velmi přitažlivé, čtivé a potěší nejen myslivce i nemyslivce, ale i milovníky naší krásné přírody. Samotná kniha přináší podle autorů "spokojenost, pohodu, poučení a porozumění do našich řad." A to je pravda. Skutečně při její četbě navozuje pohodu. Knihu mohu doporučit široké veřejnosti k zakoupení i k přečtení. Může Vás obohatit a přinést do Vašich domovů radost, tzn. hodnotu, po které toužíte, obohatí Vás a uspokojí Váš cit, rozšíří Vaše poznání o životě v přírodě a otevře Vaše srdce pro krásy naší přírody.
Autor recenze: Jiří Uhlíř

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.