Přihlásit

Obce na Mníšecku bojují s divočáky. Myslivcům platí 200 korun za zastřelené prase (zpravy.rozhlas.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Obce a města v mikroregionu Mníšecko hlásí úspěchy v lovu divokých prasat. Zavedla totiž takzvané zástřelné a myslivcům platí za každého uloveného divočáka. Ti už několik let způsobují problémy okolním zemědělcům, a dokonce pronikají i k lidským obydlím.

Myslivci dostanou za každého zastřeleného divočáka 200 korun. Příspěvek vyplácejí obce a města v mikroregionu Mníšecko, který za tímto účelem zřídil zvláštní fond. "Za poslední dva měsíce máme nahlášeno asi 68 ulovených prasat, což je více než loni. Předpokládáme, že se do tohoto systému budou zapojovat i myslivci ze vzdálenějších honiteb, což bychom samozřejmě byli velmi rádi," říká mluvčí města Mníšek pod Brdy Miloš Navrátil. Dospělá prasata loví myslivci jen v zimě. Loni pořádali na divočáky okolo Mníšku koordinované naháňky, při kterých zastřelili přibližně 200 prasat. Celoročně se ale smějí střílet selata a takzvaní lončáci, tedy prasata do dvou let věku. V Mníšku pod Brdy v zimě chodila divoká prasata i přímo do města. Zabydlela se za areálem základní školy a strážníci museli prostor obehnat páskou, aby tam lidé nechodili. "Škod, které divoká prasata vytvoří na majetku nejen obcí a měst, ale i soukromníků, zemědělců, na lesních porostech a drobné lesní zvěři, je už tolik, že jdou možná do milionů korun. Divoká prasata se musí nějakým způsobem omezit," dodává Navrátil.
V Česku se přemnožili divočáci, jejich počet se může za rok až ztrojnásobit. Divočáci opět způsobili zemědělcům škody za desítky milionů. Odstřely nepomáhají.
Polští zemědělci blokují silnice. Žádají náhradu škod způsobených divočáky. V Polsku se přemnožila divoká prasata, ohrožují i obyvatele velkých měst.
Myslivci na Vysočině zatím o povolení na noční lov divočáků nežádají. Zákon to nově umožňuje.
V Mníšku pod Brdy se mluví o útoku bachyně, město ji nechá odchytit.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.