Přihlásit

Očkování proti vzteklině není u českých lišek potřeba (agris.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Veterináři v tuzemsku zatím neuvažují o znovuzavedení očkování lišek proti vzteklině pomocí návnad. V reakci na informaci, že se onemocnění u volně žijící lišky objevilo na Slovensku, to sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal. "SVS situaci průběžně monitoruje a stav považuje za setrvalý," uvedl Pejchal.

Slovensko minulý týden informovalo o případu výskytu vztekliny u lišky blízko polských hranic. Podle mluvčího však šlo pravděpodobně o ojedinělý případ zavlečení nákazy z Polska, které je dlouhodobě rizikovou zemí.

"Vzhledem k tomu, že na podzim roku 2009 byla na celém území České republiky ukončena orální vakcinace lišek proti vzteklině, je současná populace lišek v ČR prakticky bez protilátek a zavlečení viru do této populace by znamenalo rychlé rozšíření této nákazy," píše se ve veterinární zprávě za loňský rok.

Vzteklina se v ČR neobjevila od roku 2002, kdy byla naposledy zaznamenána u tří lišek na Trutnovsku. Od roku 2004 uznala Česko Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE) za zemi bez této nákazy.

Vzteklina podle OIE zabije každým rokem 70 000 lidí ve světě, každých deset minut je touto chorobou infikován jeden člověk. Nejčastěji jde o děti v rozvojových zemích pokousané psem.

V ČR se musí povinně proti vzteklině očkovat psi ve věku od tří do šesti měsíců, ale také v zajetí chované lišky a jezevci.

V ČR se nadále vyšetřují zvířata na výskyt vztekliny. Loni šlo o 3360 zvířat, z toho 3123 volně žijících. Nejčastěji šlo právě o lišky (3044 vyšetření). Veterináři ale také vyšetřili tři psíky mývalovité, 14 kun, devět divokých prasat, jednoho hraboše, dva mývaly severní, devět netopýrů či jednu veverku.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.