Přihlásit

Syslové mizí z české přírody. Ochránci přivezou chovné páry ze Slovenska (zpravy.rozhlas.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sysel obecný už z naší krajiny téměř vymizel. Ochránci přírody z Pavlovic u Vlašimi chtějí jeho populaci posílit. V srpnu proto přivezou chovné páry ze Slovenska.

"Máme tady upravenou voliéru, kde budeme odchovávat zhruba 30 až 40 syslů," ukazuje vedoucí záchranné stanice v Pavlovicích Stanislav Němec. Syslové jsou podle něj kriticky ohrožení. "Problém je v tom, že žijí v izolovaných populacích, takže nemůže docházet k přirozenému populačnímu výběru," vysvětluje Němec. Ochránci chtějí sysly odchovat a vypustit zpět do přírody. Odvezou je do předem stanovených lokalit, kde malí hlodavci založí novou populaci. První sysly přivezou ochránci už v létě ze Slovenska. První mláďata by se jim měla narodit v příštím roce.
"Na Slovensku je syslů dost, řekl bych až přebytek. Odchytávat je budeme v Bratislavě na letišti. Slovákům tak trochu pomůžeme se jich zbavit," upřesňuje Němec. Odchov syslů připravují také ochránci přírody v Hluboké nad Vltavou a Brně.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.